Gürcistan’da Seçimlere Hile Şüphesi: Cumhurbaşkanı Savcılığa Davet Edildi!

Gürcistan’da 26 Ekim’de gerçekleşen parlamento seçimlerine yönelik hile iddiaları, Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili ve muhalefet partilerinin çağrılarıyla soruşturuluyor.

Gürcistan’da 26 Ekim’de yapılan parlamento seçimlerinde hile yapıldığı iddiaları üzerine savcılık soruşturma başlattı. Gürcistan Savcılığı, seçim sürecinde usulsüzlük yapıldığına dair iddiaların Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili ve bazı muhalefet liderlerinden gelmesi üzerine konuyla ilgili resmi açıklama yaptı. Savcılık, iddiaları araştırmak üzere başlatılan soruşturma kapsamında hile iddiasında bulunan kişilerin ellerindeki delilleri kendileriyle paylaşmasını istedi.

CUMHURBAŞKANI SAVCILIĞA DAVET EDİLDİ

Yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Zurabişvili'nin, seçim hilelerine dair elindeki olası delilleri sunması için 31 Ekim’de savcılığa davet edildiği belirtildi. Şu ana kadar Cumhurbaşkanı Zurabişvili, soruşturma hakkında bir açıklamada bulunmadı. Seçimle ilgili iddialar, ülkede geniş çapta bir tartışmaya yol açarken, seçim sürecinde yaşanan usulsüzlükler ve hile iddialarının araştırılması talebi yoğunlaştı.

MUHALEFETTEN HİLE İDDİALARI

Gürcistan’daki muhalefet liderleri, 26 Ekim seçimlerinin şaibeli olduğunu savunarak halkın iradesinin yansıtılmadığı iddialarında bulundu. Seçim sonuçlarına dair güvenlik endişelerini dile getiren muhalefet liderleri, Gürcistan demokrasisinin bu tür iddialar karşısında şeffaf bir süreç yürütmesini bekliyor.

MERKEZİ SEÇİM KOMİSYONUNDAN YANIT

Gürcistan Merkezi Seçim Komisyonu ise muhalefet ve Cumhurbaşkanı tarafından yöneltilen hile iddialarının asılsız olduğunu vurgulayan bir açıklama yaptı. Komisyon, seçim sürecinin tamamen yasal çerçevede gerçekleştiğini belirterek iddiaların gerçek dışı olduğunu ifade etti.

ABD’DEN ŞEFFAF SORUŞTURMA ÇAĞRISI

ABD de Gürcistan’daki seçim süreci ve hile iddialarıyla ilgili kaygılarını belirtti. Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, Gürcistan’ın demokratik süreçlerinde yaşanan gerilemelerden endişe duyulduğu vurgulanarak, seçim sürecine dair usulsüzlük iddialarının şeffaf bir şekilde soruşturulması çağrısında bulunuldu. ABD, ayrıca Gürcistan’daki ifade özgürlüğünü kısıtlayan yasaların yürürlükten kaldırılmasını ve Avrupa Birliği'ne (AB) katılım sürecinin hızlandırılmasını talep etti.

YASAL REFORM ÇAĞRISI

ABD’nin açıklamasında Gürcistan’ın AB katılım sürecini aksatan "yabancı etkinin şeffaflığı" gibi yasal düzenlemelerin de gözden geçirilmesi gerektiği belirtildi. Gürcistan’daki demokrasiye dair endişelerin giderek artması, AB sürecinin geleceğine dair belirsizlik yaratıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.