Guterres İçin Kınama Mektubu: Türkiye ve 104 Ülke İsrail'in Tutumuna Tepki Gösterdi!

Türkiye'nin de bulunduğu 104 BM üyesi ülke, İsrail'in BM Genel Sekreteri Guterres’i "istenmeyen kişi" ilan etmesine karşı ortak bir kınama mektubu yayımladı. Haberin devamı...

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 104 Birleşmiş Milletler (BM) üyesi ülke ve Afrika Birliği, İsrail'in BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’i "istenmeyen kişi" ilan etmesine karşı ortak bir kınama mektubu yayımladı. Mektupta, BM'nin barış çabalarına zarar veren bu tür açıklamaların kabul edilemez olduğu vurgulandı.

GUTERRES'İN ROLÜNE VURGU

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz’ın yaptığı açıklamalar, uluslararası toplumda geniş yankı uyandırdı. 104 ülke, Guterres'in Orta Doğu'daki gerilimlerin sona erdirilmesi ve iki devletli çözümün desteklenmesindeki önemli rolüne dikkat çekerek, bu tutumu kınadı.

BM'NİN MİSYONU TEHLİKEDE

Mektupta, bu tür eylemlerin BM’nin çatışmalarda arabuluculuk yapma, insani yardım sağlama ve diplomasi yoluyla çözümler üretme kabiliyetini zayıflatacağına dair uyarılarda bulunuldu. Ülkeler, BM’nin misyonuna ve Genel Sekreter Guterres’e tam destek verdiklerini belirtti.

BARIŞÇIL ÇÖZÜME ÇAĞRI

Mektupta, barışçıl çözüme destek verilmesi gerektiği ve "BM’nin çatışmaların çözümündeki eleştiri rolünü zayıflatacak her türlü girişimden kaçınılması" gerektiği ifade edildi. İsrail'e yönelik bu açıklama, uluslararası barış ve güvenlik ortamına zarar verecek eylemlerden kaçınmaya dair bir uyarı niteliği taşıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.