BM Genel Sekreteri António Guterres, ekstrem sıcaklıkların etkilerine dikkat çekerek zengin ülkelerin fosil yakıt bağımlılığını sonlandırmasını istedi. New York'ta yaptığı konuşmada, bu ülkelerin kömür, petrol ve doğalgaz projelerini genişletmesinin geleceği tehlikeye attığını vurguladı. Guterres, fosil yakıt sübvansiyonlarının kaldırılması ve yeni kömür projelerinin durdurulması çağrısında bulundu.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, ekstrem sıcaklıklar konusunda bir eylem çağrısı yaptı. Dünyanın en zengin ülkelerinin, fosil yakıt faaliyetlerini genişleterek iklim değişikliğini daha da kötüleştirme riskini üstlendiğini belirterek, "Geleceğimizi tehlikeye atıyorlar" uyarısında bulundu.
Perşembe günü New York'ta yaptığı konuşmada Guterres, ülkeleri kömür, petrol ve doğalgaz bağımlılığına karşı savaşmaya çağırdı ve bu hafta düşen sıcaklık rekorlarının, zengin ülkelerin fosil yakıtları aşamalı olarak sonlandırması gerektiğine işaret etti.
Guterres, "Dünyanın en zengin ülkelerinde gördüğümüz fosil yakıt genişlemesi selini vurgulamak zorundayım. Bu kadar çok yeni petrol ve gaz lisansı vererek geleceğimizi tehlikeye atıyorlar" dedi.
ABD ve İngiltere gibi düşük ekonomik bağımlılığa sahip zengin ülkeler, geçen yıl 825 petrol lisansı vererek bu artışa öncülük etti. Guterres, bu ülkelerin fosil yakıt sübvansiyonlarını kaldırmaları, yeni kömür projelerini sonlandırmaları ve gelişmekte olan, savunmasız ülkeleri iklim etkilerinden korumaları gerektiğini belirtti.
İklim krizinin etkileri olarak art arda 13 ay süresince rekor sıcaklıklar yaşandı ve 2023'ün senelik sıcaklık rekorunu kırması bekleniyor. Bu yaz, ABD, Avrupa ve Japonya'da şiddetli ısı dalgaları görüldü ve Suudi Arabistan'daki hac ziyareti sırasında en az bin 300 kişi hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler, ülkelerin aşırı sıcaktan insanları korumak için daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğini vurguladı.