Razoni'nin başına gelenler
Ukrayna’da mahsur kalan 20 milyon ton tahılın dünyaya dağıtılabilmesi için İstanbul’da yapılan anlaşma öncesi bir yazı kaleme almış, operasyon sürecinin adeta bir film gibi yürütüleceğini söylemiştim.
Çünkü o gemiler mayın yüklü Odesa limanında açılan güvenli koridordan geçerek Karadeniz’e gelecek, silah taşıyor mu diye tek tek aranacaktı. Nitekim aranıyor da…
Türkiye'nin BM işbirliği ile yürüttüğü operasyon bugüne kadar tıkır tıkır işledi.
Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından edindiğim son bilgiye göre bugün itibarıyla 36 gemiye izin verildi. Bunlardan 15’i Ukrayna’ya giden boş gemiler, 21’i ise tahılı yükleyip çıkan gemiler.
Bizim için de iyi haber var. Mahsur kalan 23 gemimizin 8’i çıktı. 15’i bekliyor, onlar da yüklerini alınca çıkacaklar.
Fakat yola ilk çıkan Razoni isimli geminin başına "Bu kadarı filmler de bile olmaz" diyebileceğimiz olaylar geldi.
Onca badireyi atlatarak, yani koskoca Putin ve Zelenskiy’nin onayıyla Odesa’dan Lübnan’a doğru yola çıktı fakat taşıdığı malı teslim edemedi.
Çünkü “5 ay geciktiniz, mısır bayatlamıştır” diyen Lübnanlı alıcı malı kabul etmedi!
Lübnanlı yetkililer de “Bizim misyonumuz geminin uluslararası sulara çıkmasını sağlamaktı, gerisine karışmayız” demekle yetindi.
E peki sonra?
Razoni Türkiye’ye geri döndü ve 11 Ağustos'ta Mersin'e yanaştı. Financial Times'ın iddiasına göre burada yeni bir alıcıya malının 1500 tonunu sattı.
Ardından Mısır'a gideceği zannediliyordu fakat radar alıcılarını kapatarak bir hayalete dönüştü.
En son sinyali Kıbrıs açıklarında verdiği biliniyordu ama yeri kayıptı.
“Nerede yahu bu gemi?” diye merak edilirken Planet Labs PBC'den alınan uydu görüntüleri sayesinde Suriye’nin Tartus kentine demirlediği ve taşıdığı 26 bin ton mısırın bir kısmını boşalttığı ortaya çıktı.
Yani Putin’in en yakın müttefiki olan Esad’ın topraklarındaki Rusya’ya ait deniz üssünün bulunduğu limana!
Suriye, Rusya’nın işgal ettiği Luhansk ve Donetsk Halk Cumhuriyetleri’nin sözde bağımsızlıklarını ilk tanıyan ülkelerden biri olmuştu.
Bunun üzerine Ukrayna, Suriye ile olan diplomatik ilişkilerini kesmişti.
Şimdi Ukraynalıların yetiştirip savaşın ortasında binbir güçlükle çıkardığı o tahıl düşmanlarının dostu olan Suriye’ye satıldı.
Üstelik Ukrayna bu alışveriş gerçekleşmeden önce Rusların savaş sırasında depolardan 150 bin ton tahıl çalıp Suriye’ye ihraç ettiğini iddia ediyordu. Ruslar ise “Çalmadık, yok öyle bir şey” diyordu.
Bu arada bu gemi Sierra Leone bayrağı taşıyor yani Batı Afrika’da bir ülkeden.
Tahıllar Ukrayna’dan çıkamazsa Afrika’da kıtlık baş göstereceği söyleniyordu.
Gerçi Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından Afrika’ya insani yardım amaçlı 23 bin ton buğday taşıyan ilk gemi dün yola çıktı.
Kıtlık meselesinde sorumluluk Razoni'de değil elbette ama başına gelenleri düşününce karanlık bir şeyler mi dönüyor diye düşünmeden edemiyor insan...