HaberTürk yazarı Muharrem Sarıkaya: Anayasa değişikliğinde referandumsuz çözüm, CHP desteğini vermediği sürece

HaberTürk yazarı Muharrem Sarıkaya, bugün Meclis'e gelmesi beklenen anayasa değişikliği teklifine ilişkin olarak, "Anayasa değişikliğinde referandumsuz çözüm, CHP desteğini vermediği sürece imkânsız görünüyor" değerlendirmesini yaptı.

Sarıkaya yazısında, "CHP ve HDP kurmayları ile sohbetim de gösterdi ki her iki parti de destek vermeme konusunda kararlı. En azından aile ile ilgili 41’inci madde konusunda taviz vermeme kararını koruyor. Ayrıca bu madde, “Ailenin korunması ve çocuk hakları” başlığını taşıyor ki, son günlerde küçük bir kızın evliliği üzerinden yaşanan tartışma da muhalefetin tutumunu güçlü kılıyor. Her ne kadar 6’lı Masa bu konuda kesin kararını vermemiş olsa da CHP istemeden referandumsuz seçim imkanı görünmüyor. Neden de açık. Değişikliğin referandumlu geçmesi için 360-400 arasındaki milletvekilinin oyuna ihtiyacı var. Oysa Cumhur İttifakı bileşenleri TBMM Başkanı oy kullanamayacağı için 25 eksikle 335’te kalıyor." ifadesini kullandı. 

Sarıkaya şunları kaydetti:

"Tek başına İYİ Parti veya HDP’nin desteği ancak referandumlu çözüm getiriyor; ikisi birlikte olursa referandumsuz çözüme ulaşılabiliyor. HDP baştan tavrını koyduğu için referandumsuz çözüm, CHP desteğini vermediği sürece imkansız görünüyor. İyi Parti de “referanduma götüren parti” olmak istemediği için AK Parti’den başörtüsü konusunda, “CHP’yi ikna etmesini” bekliyor. Olmazsa İyi Parti de destek vermeyi istemiyor. Ortaya çıkan muhtemel formül ise CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun da dün katıldığı bir yayında "Bizim önerimize ters düşmüyorsa altına imza atarız" diye sinyalini verdiği başörtüsü ile ilgili maddeye 400 üzerinde destek verip referandumsuz geçmesini sağlarken, aile ile ilgili olanın da 360 altında bırakılması. Ancak aile ile ilgili maddenin 360 ile 400 arasında kalması halinde de referandum kaçınılmaz karşılarına çıkacak. Dolayısıyla her taraf açısından ilk 360 açmazı burada ortaya çıkıyor..."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

Eski İYİ Parti üyesi Yusuf Halaçoğlu, yeni bir parti kurma hazırlığı içinde: Adını duyurdu!
"İsrail, Hamas’ın taleplerini kabul etmeyecek ve savaşmaya devam edecektir"
"İsrail, hesap vermesi gerektiği halde cezasız kalıyor"
"Kamuoyunun bildiği pek çok gerçek gizlenmeye çalışılıyor"
İngiltere’de Sadiq Khan 3.Londra Belediye Başkanı Seçildi!