Haftanın Kitabı: "Bütün Şiirleri: Direnç"

ABC Kitap'a ulaşmak için iletişim:abcgazetesikitap@gmail.com-------------------------------------------ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için, "Yeni Çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı / ABC En Çok Satanlar...

ABC Kitap'a ulaşmak için iletişim:
abcgazetesikitap@gmail.com

-------------------------------------------

ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için, "Yeni Çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı / ABC En Çok Satanlar Listesi" kategorilerini oluşturdular. Editörlerimiz bu hafta yaptıkları değerlendirmede, "Haftanın Kitabı" kategorisinde, Sennur Sezer'in "Bütün Şiirleri: Direnç" kitabını seçti.

HAFTANIN KİTABI

Sennur Sezer
BÜTÜN ŞİİRLERİ: DİRENÇ
Manos Kitap / İstanbul 2017, 488 s.

“Doğumda öldü de dağ gibi kızlar,
Dal gibi kızlar işkencede dayandı
- Ağrımasa bilir miydim
Yüreğimin yerini?''
Usta şair Sennur Sezer’in ilk şiirini yayınladığı 1958  yılından bu yana yazdığı tüm şiirler tek bir kitapta buluştu. “Bütün Şiirleri Direnç'' adını taşıyan kitap, 1964’te yayınlanan ilk kitabı “Gecekondu''nun yanı sıra “Yasak'', “Direnç'',  “Sesimi Arıyorum'', “Bu Resimde Kimler Var'', “Afiş'', “Kirlenmiş Kâğıtlar'', “Dilsiz Dengbêj'', “Akşam Haberleri'' ve “İzi Kalsın'' kitaplarını içeriyor. 

Cumhuriyet Gazetesi Kitap ekinde, Deniz Durukan, Sennur Sezer’in şiirinde kadın ve emek üzerine şunları söylüyor;

 “’El’ imgesi tutmak eylemiyle de öne çıkar onun şiirlerinde. Tutmak, kavramak, kurtuluş mücadelesidir aynı zamanda. Yitirmek de girer ''el’in meselesine. Mesela Öğle Aralığı şiirinde ''Elimizden kayan çiçek’ten söz ederken, Ezgin Destan’daki “Ellerimizi yitirirsek/ ellerimizi, ekmeklerimizi…'' dizelerinde ''el’le ilişkiyi yine ekmekle, emekle kurar. Ekmeği yitirmek, emeğinin karşılığını alamamak, onun yaşam boyu zulüm ve adaletsizliğe karşı verdiği hak mücadelesinin simgesi olur. Şiirlerinde sıklıkla geçen ''ellerin kenetlenmesi’ kavramı, yine hak mücadelesindeki birliği işaret eder. Alın teri de şiirlerinde sıklıkla geçer. İşçi sınıfı, özellikle de işçi kadınlarının sorunları onun şiirinin başat unsurlarıdır. Bunun içinde emekçi kadınların gündelik sorunları da vardır, uğradıkları sınıfsal eşitsizlik de. İşin içine sevda da girer, sevişmek de. Zenci adlı şiirde ''Kapalı gözlerle sevişiriz doğduk doğalı. Ve karanlıkta eştir bütün kadınların sıcaklığı/ Öyleyse neden kıyaslamak kolları, bacakları ve kayırmak aklığı’ dizelerinde hem sınıfsal farklılığı irdeler hem de kadının konumunu. Zenci göndermesi bu anlamda ayrımcılığı, ezilmişliği vurgular.

Onun şiirinde geçen kadınları kendi ideolojisinden ayrı tutmamak gerek. Toplumdaki kadın meselesini bu ideoloji bağlamında ele alır. Örtük bir şekilde, kadının cinsellikte özgürleşmesi de yer alır dizelerinde. Kapalı gözlerle sevişmek, öğretilmiş cinselliğe de göndermedir. Kadının aşk karşısında alacağı tavır konusunda uyarıları da vardır Sezer’in. Kadının bir meta olarak değerlendirilmesine topyekûn karşı çıkar. Bedenin özerkliği, kendi yasası olmalıdır.''

Ayrıca, özenli bir çalışma ile şairin kitaplarına girmeyen şiirleri de açığa çıkıyor, ayrı bir bölüm olarak kitapta yerini alıyor. 488 sayfa, özel ciltli bu çalışma, ilk adımını atan Manos Kitap’ın usta şaire bir saygı duruşu olarak kitapçılarda.
Yüreğinin ağrısıyla emeğe ses veren Şair, devam ediyor Direnç’ine!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

ABC Kitap Haberleri

Her insan öldürür sevdiğini!
Polisiye edebiyat mercek altında
Bülent Arınç’ın yeni kitabı
Nadir Kitap ve kitantik’e erişim engeli
Demirtaş'ın Leylan'ı şimdi D&R raflarında