Haftanın Kitabı: "Georges Simenon Türkiye'de"

ABC Kitap'a ulaşmak için iletişimabcgazetesikitap@gmail.com-------------------------------------------ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için, "Yeni Çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı / ABC En Çok Satanlar Listesi" kategorilerini...

ABC Kitap'a ulaşmak için iletişim
abcgazetesikitap@gmail.com
-------------------------------------------

ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için, "Yeni Çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı / ABC En Çok Satanlar Listesi" kategorilerini oluşturdular.

Editörlerimiz bu hafta yaptıkları değerlendirmede, "Haftanın Kitabı" kategorisinde, Selahattin Bağdatlı, Elodie Eda M.Evcil'in "Georges Simenon Türkiye'de" kitabını seçti.

Georges Simenon, yazarlık kariyerinin henüz başlarında, 1933 yılında Türkiye'yi ziyaret eder. Öncelikli amacı, 1929 yılından beri Büyükada'da sürgün hayatı yaşamakta olan Troçki ile röportaj yapmaktır.

Simenon'un Türkiye macerası, kitapta yer alan bu röportajla sınırlı kalmaz. Türkiye'nin insanlarından, kültüründen çok etkilenen yazar, büyük bir hayranlık duyduğu İstanbul'un gece hayatına da karışır, 'Cumhuriyet'ten daha yaşlı' olan şehrin suç dünyasının izini sürer, Pera'da, Rejans'ta, Eyüp Mezarlığı'nda, Galata'nın arka sokaklarında, Boğaz'da dolaşır; Ankara'yı ziyaret eder, Akdeniz'de yolculuk yapar.

Aydınlık Gazetesi’nin kitap ekinde Bülent Uçar’ın söz konusu kitaba ilişkin değerlendirmesinden;

“Simenon, bunun yanında(Troçki ile söyleşi) aynı zamanda Atatürk’ün önderliğinde kazanılan Kurtuluş Savaşı sonrasında kurulan laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ne durumda olduğunu görmek için de buradadır. Tarihe, o tarihin başlangıcına şahitlik etmek için de buradadır.

HAFTANIN KİTABI

Selahattin Bağdatlı, Elodie Eda M.Evcil

GEORGES SİMENON TÜRKİYE’DE

Everest Yayınları

Laik Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurulduğu ilk senelere şahitlik eden kitap, Fransız polisiye roman, öykü yazareı, aynı zamanda araştırmacı gazeteci olan George Simenon’un Türkiye anılarından ve bu anılardan aldığı ilhamla yazdığı roman ve öykülerin ruhuna ait parçalardan, Simenon’un burada gerçekleştirdiği röportajlardan, özellikle de Ankara, İstanbul Büyükada fotoğraflarından oluşuyor.

Ancak benim için kitabın en özel, belki de mucizevi tarafı, kitabın sayfaları aerasında, henüz gencecik, hatta çocuk yaştaki laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ilk yıllarında birkaç karakter ekseninde yaşlı, genç ayırt etmeksizin, kentte yaşayan diğer tüm insanların sahip olduğu erdemlerin anlatıldığı bölümler oluyor. O insanların bu yeni devlete karşı gösterdikleri  hassasiyet, koruma, savunma ve yüceltme tutumları.. Sahip oldukları bu Cumhuriyet, demokrasi, uygarlık ve laiklik gibi değerlerin hayati öneminin henüz o yıllarda bile şimdikinden çok daha güçlü şekilde hissedilerek bilinmesi ve tüm bunları anlatarak ifşa eden pasajlar, anektodlar ve anlatılar “George Simenon Türkiye’de'' adlı bu kitabın değerleri.''

Kendisinde derin izler bırakan Türkiye yolculuğundan geriye, 30'lu yılların Türk toplumunun genel havasını, muazzam gözlemlerle, ayrıntılarla, kesitlerle canlı bir şekilde aktardığı Karşı Penceredeki İnsanlar ve Avrenos'un Müşterileri adlı iki roman, fotoğraflar, öyküler ve röportajlar kalacaktır.

480 s. İstanbul  2016 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

ABC Kitap Haberleri

Her insan öldürür sevdiğini!
Polisiye edebiyat mercek altında
Bülent Arınç’ın yeni kitabı
Nadir Kitap ve kitantik’e erişim engeli
Demirtaş'ın Leylan'ı şimdi D&R raflarında