Haftanın Kitabı: "İnsanlığın Ön Cephesi Avrasya"

ABC Kitap'a ulaşmak için iletişim:abcgazetesikitap@gmail.com-------------------------------------------ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için, "Yeni Çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı / ABC En Çok Satanlar...

ABC Kitap'a ulaşmak için iletişim:
abcgazetesikitap@gmail.com

-------------------------------------------

ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için, "Yeni Çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı / ABC En Çok Satanlar Listesi" kategorilerini oluşturdular. Editörlerimiz bu hafta yaptıkları değerlendirmede, "Haftanın Kitabı" kategorisinde, Aleksandr Dugin'in "İnsanlığın Ön Cephesi Avrasya" kitabını seçti.

HAFTANIN KİTABI

Aleksandr Dugin
İNSANLIĞIN ÖN CEPHESİ AVRASYA
Kaynak Yayınları / 240 s. İstanbul 2017

Aleksandr Dugin, SSCB sonrasında Rusya’nın uluslararası arenada önemli siyasi aktörlerinden biri olarak öne çıktı. ABD’nin 1990’ların başında liberalizmin tek taraflı zaferini ilan ettiği günlerden bu yana dünyanın çok kutuplu bir yöne gitmekte olduğunu yazdı.

Bugün “Tarihin Sonu ve Son İnsan'' gibi Batıcı tezler artık Batılı aydınlar tarafından bile itibar görmüyor.Herkes dünyanın kalbi Avrasya’daki gelişmeleri çok daha dikkatle izliyor, bölgedeki büyük kamplaşmada yerini alıyor.

Aydınlık Gazetesi kitap ekinde Av. Onur Sinan Güzaltan, Dugin’in çalışması için şöyle diyor;
“Avrasyacı bakış açısının bilimsel anahtarını jeopolitik oluşturmaktadır. Jeopolitik, siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel olayların gelişiminde ideolojinin değil, söz konusu ülkenin coğrafi konumunun ve bu konumun getirdiği şartların ve ihtiyaçların belirleyici olduğunu savunanbir bilim dalıdır.

Her ne kadar Dugin bir atıf yapmasa dahi, Avrasyacılığın temelini oluşturan jeopolitik yasalar, Fransız düşünür Montesquieu’nün (1689-1755) coğrafya ve iklimin, tolumların, adet, gelenek ve ritüellerinde belirleyici olduğunu savunduğu İklim Teorisi ile benzerlik gösteriyor.

Bu noktada, Montesquieu’nün coğrafyayı temel alan fikirlerinin-oryantalizme evrilen bölümleri hariç- de şaşırtıcı bir biçimde ünlü İslam düşünürü İbn Haldun’la (1322-1406) örtüştüğünü belirtmekte yarar var. 

Avrasyacılık doktrini, ''merkez çevre modeli esasında kurulan dünya’ yapısını redderken onun yerine dünyanın ''kuzeyden güneye giden dört dikey kuşağa veya meridyen bölgesine bölünmesi’ni öngörüyor.

Dugin bu merideyen bölgelerin iç işleyişlerinde ''milli devletler’ değil, fakat, ''demokratik imparatorluklara benzeyen ama kıta federasyonu olarak organize edilen devletler bloku’ projesini ortaya koyuyor.''

Avrasya bugün Suriye, Türkiye, Rusya, İran, Irak ve hatta Güney Çin Denizi’nde insanlığın geleceğinin çizileceği büyük mücadelelerin alanıdır. 
Dugin, işte böyle bir tablo içinde Rus jeopolitiğinin bölge ülkeleriyle aldığı ortak konumun altını çiziyor; “Rusya’nın sıcak denizlere açılma emelleri''ni ve diğer tüm ezberleri bozarak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

ABC Kitap Haberleri

Her insan öldürür sevdiğini!
Polisiye edebiyat mercek altında
Bülent Arınç’ın yeni kitabı
Nadir Kitap ve kitantik’e erişim engeli
Demirtaş'ın Leylan'ı şimdi D&R raflarında