Hakan Fidan Çin'e gidiyor!

Hakan Fidan, Çin çıkışı ile gündeme geldi. Hakan Fidan, Çin yolculuğuna çıkıyor. Hedef çok büyük! Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Büro Üyesi ve Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Wang Yi ile bir araya gelecek!

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Çin Komünist Partisi  Merkez Komitesi Siyasi Büro Üyesi ve Çin Halk Cumhuriyeti  Dışişleri Bakanı Wang Yi'nin davetlisi olarak 3-5 Haziran tarihleri ​​arasında ülkeyi ziyaret edecek.

 Ziyarette Filistin, Ukrayna sorunları, Asya-Pasifik bölgesindeki gelişmeler ile Uygur Türklerinin temel hak ve özgürlükleri  değerlendirilecek.

 Sayın Fidan, Dışişleri Bakanı olarak ilk kez Çin'i ziyaret edecek.
 Wang Yi,  Temmuz 2023'te Türkiye'yi ziyaret etti. Diplomatik kaynaklara göre; Dışişleri Bakanı Fidan'ın, Dışişleri Bakanı Wang Yi, Başkan Yardımcısı Han Zheng ve Çin Komünist Partisi Politbüro üyesi ve Merkezi Siyasi ve Hukuki İşler Komisyonu Başkanı Chen Wenqing ile görüşmesi planlanıyor.
 Çin'de yaşayan Türk vatandaşlarıyla görüşmesi planlanan Bakan Fidan'ın, Pekin'deki temasın ardından 4 ve 5 Haziran'da Urumçi ve Kaşgar'ı ziyaret edeceği  öğrenildi. Bakan Fidan'ın Sincan  ziyareti, Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı sırasında Nisan 2012'de bölgeye yaptığı ziyaretten sonra Türkiye'nin en üst düzey ziyareti olma özelliğini taşıyor. Türkiye son dönemde Çin'in tamamıyla bağlarını güçlendirecek adımlar attı.
 Bu bağlamda Pekin, Guanco, Şangay ve Hong Kong Başkonsolosluklarımızın yanı sıra geçen yıl Chengdu Başkonsolosluğumuzun da açılmasıyla Çin'deki diplomatik varlığımızı güçlendirdik.
 Ziyaretin programı nedir? İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2023 yılında 48 milyar doları aştı. Çin Halk Cumhuriyeti, Türkiye'nin Asya'daki en büyük, dünyanın ise üçüncü büyük ticaret ortağıdır. Diplomatik kaynaklara göre ekonomik ve ticari ilişkiler önemli bir yer tutacak görüşmelerde, ikili ticaretin daha dengeli ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması amacıyla Çin'den Türkiye'ye özellikle yeni teknolojiler alanında  ortaklık fırsatları da ortaya çıkacak. Ukrayna, Gazze Şeridi ve Kızıldeniz'deki gelişmelerin küresel tedarik hatları ve bazı ulaşım koridorlarının güvenliğini olumsuz etkilediği bir dönemde Kuşak ve Yol Girişimi ve Doğu ile Batı Hazar Denizi bölgelerini uyumlaştırma çabaları hakkında  görüş alışverişinde bulunuldu!
 Bu arada enerji, sivil havacılık ve turizm ortaklıkları da gündemde.
 "Tek Çin" politikasını savunan Cumhurbaşkanı Türkiye, toplantıda Çin'in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne  vurgu yapan tavrını vurgulayacak. Filistin meselesi görüşülüyor. Toplantıda ayrıca Ukrayna ve Gazze Şeridi başta  olmak üzere Asya-Pasifik bölgesindeki gelişmelerin de değerlendirilmesi bekleniyor. Çin ve Türkiye'nin özellikle Filistin meselesinde benzer görüşleri var. Hakan Fidan'ın Pekin'deki temaslarında Gazze'de  kalıcı bir ateşkes  ve iki devletli çözümün sağlanması için alınan tedbirler ön plana çıkacak. 
 Çin, bakanlar toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, başkenti Doğu Kudüs olan, 1967 sınırlarına dayalı tam bağımsız bir Filistin  devletinin kurulmasını ve Filistin'in Birleşmiş Milletler'e resmi üyeliğini savundu.
 Çözüme yönelik kapsayıcı, yetkin ve etkili bir uluslararası barış konferansı düzenlenmesini desteklediğini söyledi. Uygur Türkleri gündemde Türkiye ayrıca tüm ikili temaslarında Uygur Türklerinin temel hak ve özgürlüklerinin korunmasının, Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki refah ve refahının öneminin gündeme getirileceğini vurguluyor. Ziyaret sırasında yapılan temaslar bu konuların tekrar ele alınması için önemli bir fırsat sağlayacaktır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.