Hakan Fidan, Ukrayna Barış Zirvesi'nde Türkiye'nin Rolünü Belirleyecek

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsviçre'de düzenlenecek Ukrayna Barış Zirvesi'nde Türkiye'yi temsil edecek. Fidan, çatışmaların Ukrayna'ya etkilerini vurgulayacak ve barışçıl çözüm için uluslararası çabalara destek verecek.

Türkiye'nin Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsviçre'de düzenlenecek Ukrayna Barış Zirvesi'ne katılarak Türkiye'nin pozisyonunu netleştirecek ve savaşın sona erdirilmesi için uluslararası diplomasiye vurgu yapacak.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle başlayan savaş, iki yıldır devam ediyor. Çatışmaların sona erdirilmesi için uluslararası diplomasi çabaları sürüyor. Savaşın sona ermesi için en kapsamlı buluşma, İsviçre'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek. Ukrayna Barış Zirvesi, 15-16 Haziran tarihlerinde düzenlenecek ve 80'den fazla ülke katılacak. Rusya ve Çin ise zirveye katılmayacak.

Türkiye'yi zirvede temsil edecek olan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, açılış oturumunda konuşacak. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre Fidan'ın konuşmasında, Ukrayna üzerindeki çatışmaların yıkıcı etkisinin arttığını ve bölgesel ile küresel düzeyde olumsuz sonuçlar doğurduğunu vurgulaması bekleniyor. Fidan'ın, tüm tarafların katılımıyla gerçekleştirilen bir zirvenin barışçıl sonuçlar doğurma potansiyeline dikkat çekeceği ve Türkiye'nin Karadeniz Tahıl Girişimi gibi inisiyatiflere öncülük ettiğini, Mart 2022'de İstanbul'da ev sahipliği yaptığı müzakereleri hatırlatacağı belirtiliyor.

Diplomatik kaynaklara göre Bakan Fidan ayrıca, Rusya-Ukrayna savaşının yayılma riskinin ve kitlesel imha silahlarının kullanılma ihtimalinin arttığını dile getirecek ve Türkiye'nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığını desteklediğini vurgulayacak. Fidan, Türkiye'nin savaşın müzakereler ve diplomasi yoluyla sonlandırılmasını savunduğunu ve bu çerçevede uluslararası çabalara destek vermeye hazır olduğunu da ifade edecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.