Hakan Kara madde madde açıkladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) eski kara kutusu Hakan Kara, maaş ve gelir eşitsizliğine ilişkin yayımlanan rapora ilişkin dikkat çeken açıklamalar gündeme bomba gibi düştü. Hakan Kara açıklamaları ile..

Boğaziçi Üniversitesi profesörlerinin 2002-2022 dönemi istatistiklerine dayanarak gelir eşitsizliği üzerine yaptığı araştırma, Türkiye'deki gelir eşitsizliğinin sanıldığı kadar büyük olmadığını ancak herkes tarafından kabul edilmediğini ortaya koydu.

TÜİK'in yakın zamanda yayınladığı gelir dağılımı istatistikleri, 2023 yılında en yüksek gelir grubunun toplam gelirin yarısını aldığını, en düşük gelir grubunun ise yalnızca %5,9'unu aldığını gösterdi.

Gini katsayısı 0,433 olarak belirlendi. Bu katsayı 0 ile 1 arasında bir değere sahiptir; 0 eşitliği, 1 ise eşitsizliği belirtir. Gini katsayısının 2014 yılında 0,391 olduğu, 2021 yılında ise arttığı tespit edildi.

Türkiye gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) rakamlarına göre, 2024 yılının ilk çeyreğinde çalışanların ücret oranı yüzde 42'ye kadar çıksa da, ücretlerdeki artışın etkisiyle fazla kâr/karma gelir grubu oranı yüzde 36,3 oldu.

2023 yılının son çeyreğinde bu oranlar yüzde 29,7 ve yüzde 50,5 olurken, en büyük değişim bu dönemde yaşandı.

Finansal eşitsizlik, özellikle 2021'den sonra çeşitli kaynaklardan ekonomistler arasında yaygın olarak tartışılırken, Prof. Boğaziçi Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden. Dr. Orhan Torul, Doç. Dr. Tolga Umut Kuzubaş, araştırma görevlileri İslam Tarlacı ve Yavuz Selim Kaçmaz tarafından derinlemesine araştırma yapıldı. Bu çalışma Türkiye'de gelir eşitsizliğinin sanılanın aksine azaldığını gösteriyor ancak bu herkes için geçerli değil. Çalışmanın başlığı: "Eşit olmayan durumlarda eşit olmayan tepkiler: Türkiye'nin özel politikalarının sonuçları". Boğaziçi Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden araştırmacılar Doç. Dr. Orhan Torul, Doç. Dr. Tolga Umut Kuzubaş, araştırma görevlileri İslam Tarlacı ve Yavuz Selim Kaçmaz tarafından hazırlanan bu çalışmada, Türkiye'nin ekonomi politikalarında ortaya çıkan eşitsizlikler ayrıntılı olarak ele alındı. Prof. Dr. Ali Hakan
Kara, sosyal medya paylaşımında çalışmaya değinerek şunları söyledi:

"Türkiye'de gelir dağılımına ilişkin ampirik bir çalışma. Cevap:

-Azınlık grubunun ortalama maaşı son yıllarda düşmedi.

-Ödenmeyen gelirlerin tahmini tutarı artar.

- Dolayısıyla bu süreçten zarar gören grup, maaş alan orta sınıf beyazlardır (benim yorumum). "

Araştırma sonuçlarına göre asgari ücretin artırılması ücret konsolidasyonuna yol açıyor. Eğitimdeki niteliksel ve niceliksel değişikliklerin bu ücret yakınsamasına katkıda bulunduğu görülmektedir. Ancak yüksek gelirliler, özellikle de serbest meslek sahipleri, tüccarlar ve yatırımcılar tüketimde keskin bir artış gösteriyor. Bu durum ücret ve maaş bağlantılarının genel gelir eşitsizliği üzerindeki etkisini azaltmaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.