Türkiye’de yüksek enflasyon, barınma krizini daha da derinleştiriyor. Konut alım gücü giderek azalırken, ev sahibi olmak isteyen milyonlarca kişi için bu hayal her geçen gün daha da zorlaşıyor. Konut alım gücüne ilişkin açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Hakan Kara, acı tabloyu paylaşarak Türkiye’nin konut alım gücünü zayıflatan 3 önemli etkeni açıkladı.
KİRACI SAYISINDA DİKKAT ÇEKEN ARTIŞ
Son aylarda enflasyonda kısmi bir gerileme görülse de genel seviyenin hâlâ yüksek olması, konut fiyatlarını ve alım gücünü doğrudan etkilemeye devam ediyor. TÜİK’in "Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri" verilerine göre, 2010-2023 yılları arasında ev sahibi olanların oranı azalırken, kiracı sayısında belirgin bir artış yaşandı.
"EN ZAYIF ÜLKELERDEN BİRİ"
Prof. Dr. Hakan Kara, sosyal medya hesabından paylaştığı grafikle Türkiye’nin konut alım gücü bakımından en zayıf ülkelerden biri olduğunu altını çizdi. Kara, yaptığı paylaşımda, "Endeksin üç bileşeni var: konut fiyatı, konut kredi faizi ve hane halkı geliri. Son yıllarda bizde her üçü de konut alım gücünü zayıflatan yönde gelişti" ifadelerini kullandı.
KONUT SATIN ALMA GÜCÜ YÜZDE 23,4 AZALDI
Endeksa’nın verilerine göre, Nisan 2023’te konut satın alınabilirlik endeksi yüzde 65,2 seviyesinden yüzde 49,9’a gerileyerek bir yıl içinde yüzde 23,4’lük bir düşüş yaşadı. 2024 Temmuz itibarıyla ise konut satış fiyatlarındaki artış hız kesse de senelik bazda yüzde 36 oranında yükselmeye devam etti.
KONUT KRİZİ BÜYÜYOR
Uzmanlar, hane halkı gelirinin artırılması ve konut finansmanında uygun kredi olanaklarının sunulması gerektiğini belirtiyor. Ancak mevcut ekonomik şartlar, konut fiyatlarının her geçen gün yükselmesi ve kiraların da hızla artması, barınma krizini her geçen gün artırmaya devam ediyor.