'Halifelik ister misiniz' anketi yapan yandaş şirketten yeni referandum anketi

ABC Haber MerkeziDaha önce "Hilafet ister misiniz" gibi anketlerle gündeme gelen AKP yandaşı MAK Danışmanlık, daha önce de yaptığı referandum anketlerine devam etti. Yandaş şirketin daha önceden yaptığı ve 'Evet'leri yüzde...

ABC Haber Merkezi

Daha önce "Hilafet ister misiniz" gibi anketlerle gündeme gelen AKP yandaşı MAK Danışmanlık, daha önce de yaptığı referandum anketlerine devam etti. Yandaş şirketin daha önceden yaptığı ve 'Evet'leri yüzde 60 olarak gösteren anket, bir başka yandaş Etyen Mahçupyan tarafından bile yalanlanmıştı. MAK Danışmanlık bu kez 'evet'leri yüzde iki düşürerek 58 olarak açıkladı. Havuz medyası ise bu anketi "En kapsamlı referandum anketi! 30 büyükşehir, 23 il, 146 ilçede yapıldı" be benzeri başlıklarla servis etti. Sonuçlarına bakıldığında anketin "AKP'liler içinde yapılmış en kapsamlı referandum anketi" olduğu şüphesi uyanıyor...

MAK Danışmanlık tarafından yapılan 'Anayasa Değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Referandumu' araştırmasında 'evet' yüzde 58.88, 'hayır' yüzde 41.12 çıktı. 25 Şubat - 2 Mart 2017 arasında 30 büyükşehir, 23 il, 146 ilçede 5400 kişiyle yüz yüze yapıldığı iddia edilen araştırmada "TBMM'de görüşülen şekliyle Anayasa değişiklik paketi ve Cumhurbaşkanlığı Sistemine yönelik bir referandum yapılsa bu değişikliği onaylar mısınız?" sorusuna seçmenlerin yüzde 53'ü 'Evet', yüzde 37'si 'Hayır' cevabını verdi.

Şirket ayrıca kararsız oyların düştüğünü ileri sürdü. Araştırmada "Anayasa değişikliği Meclis'te görüşülürken kararsız oranı yüzde 20'lerde iken şu anda bu oran yüzde 10 seviyesine indi" deniliyor.

Anketteki diğer 'detaylar' ise şöyle:

PARTİLERİN EVET ORANI
Referandumda 'Evet' diyeceğim diyen seçmenin partilere göre dağılımı da incelendi. AKP'li seçmen yüzde 93'ü, CHP'lilerin yüzde 2'si, MHP'lilerin yüzde 40'ı, HDP'lilerin yüzde 5'i, Meclis dışındaki partilerin seçmenlerinin yüzde 45'i 'Evet' dedi.

HDP BARAJI GEÇEMİYOR
Seçmenin yarın seçim olsa yine AKP'yi destekleyeceği belirlendi. 'Yarın seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?' sorusuna verilen yanıtlar, kararsızların dağılımı sonunda AKP yüzde 52.66, CHP yüzde 24.45, MHP yüzde 13.35, HDP 7.78, diğerlerine ise yüzde 2.22 çıktı. HDP'nin yüzde 10'luk barajı geçemediği net olarak görüldü.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Hadise Geri Dönüyor: Sing Again'de Jüri Koltuğunda!
İletişim Başkanlığı Duyurdu: Emine Erdoğan İçin Helikopter Pisti İddiaları!
"Kızılcık Şerbeti" yine zirvede!
İstanbul Küçükçekmece Çukur Faciası: 4 İBB Çalışanı Gözaltında
Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Burhan'ın Oğlunun Ankara'daki Cenazesi Geniş Katılımla Gerçekleşti