Halka arz rüzgarı duruluyor mu?

Artan borçlanma maliyetlerine, şirketlerin sermaye piyasalarına yönelimi ve yatırımcı sayısının artışı halka arzlara ilgiyi artırdı. Ancak, son günlerde bazı halka arzlarda rüzgârın tersine dönmesi, piyasanın geleceği adına soru işaretlerini de beraberinde getirdi.

TÜRKIYE'DE HALKA ARZ PIYASASININ DINAMIKLERI VE GELECEĞI

Artan borçlanma maliyetleri, şirketlerin sermaye piyasalarına yönelimi ve yatırımcı sayısının artışı, halka arzlara olan ilgiyi artırdı. Ancak son günlerde bazı halka arzlarda yaşanan olumsuz gelişmeler, piyasanın geleceği konusunda soru işaretleri doğurdu.

KPMG'NIN 2023 HALKA ARZ PIYASASI RAPORU

KPMG’nin 2023 Yılı Halka Arz Piyasası Raporu'na göre, son 5 yıllık dönemde pandemi sürecinde olağanüstü bir yükseliş yaşayan global halka arz piyasasında, 2023'te faiz oranlarındaki artış ve jeopolitik karışıklıklar nedeniyle küçülme trendi devam etti. Global tarafta düşüş yaşansa da Türkiye’de halka arzlar rekor kırdı. Şirketlerin artan borçlanma maliyetleri nedeniyle sermaye piyasalarından finansmana yönelimlerinin devam etmesi ve halka arzlara olan yüksek yatırımcı ilgisi sonucu, 2023 yılında 54 halka arz işlemi gerçekleşti. Bu yılın ilk 5 ayında da 17 şirket halka arz edildi.

BORSA İSTANBUL'UN PERFORMANSI

2021 yılı itibarıyla 365 günlük ortalama 22 milyar TL seviyesine ulaşan Türkiye halka arz piyasasındaki halka arz hacmi, 2023 yılında 2022'ye kıyasla %311 artarak 79,3 milyar TL’ye ulaştı. Dolar bazında değerlendirildiğinde, 1,2 milyar dolardan 3,3 milyar dolara çıkarak %187 büyüme kaydedildi. 2023'te pay senedi yatırımcı sayısı 8,6 milyona ulaştı. Enflasyonist ortamın da etkisiyle BIST 100 endeksi %43 artış gösterdi ve 42 milyonu aşan yatırımcı sayısıyla halka arz işlemleri, ilgili hisselerde ortalama %97 yükseliş kaydetti. Borsa İstanbul 100 Endeksi, özellikle yerel seçimlerden sonra yükselişine hız vererek 11 bin puanı aştı.

HALKA ARZLARDA BAŞARILI PERFORMANSLAR

Bu yıl yapılan 17 halka arzın 6'sı Şubat ayında, 3'ü Mart ayında, 1'i Nisan ayında ve kalan 7'si Mayıs ayında gerçekleşti. En yüksek getiriyi, 22-23 Şubat tarihlerinde 19,45 TL’den halka arz olan Alves Kablo elde etti. Şirketin hisse fiyatı %163 değer kazanarak 51,25 TL’ye yükseldi. Pasifik Teknoloji ise 6-7 Şubat tarihlerinde 35 TL fiyatla halka açıldıktan sonra %141 yükselerek 84,5 TL’ye çıktı. Odine Solutions Teknoloji ise 13-14-15 Mart tarihlerinde 30 TL’den halka açıldı ve hisseleri %114 artarak 64,25 TL’ye ulaştı.

HALKA ARZLARDA DÜŞÜŞ VE ENDIŞELER

Son dönemde bazı halka arzlarda hisselerin halka arz fiyatının altına düşmesi yatırımcıları tedirgin etmeye başladı. Rönesans Gayrimenkul’ün hisseleri %9 değer kaybederek 135 TL’den 123,40 TL’ye geriledi. Lila Kağıt %9 değer kaybederek 37,39 TL’den 33,96 TL’ye düştü. Koton Mağazacılık da %8 değer kaybederek 30,50 TL’den 28,04 TL’ye geriledi. Uzmanlar, halka arzlarda yaşanacak ilgi kaybının yeni halka arzları da olumsuz etkileyebileceği konusunda uyarıyor.

HALKA ARZ ENDEKSI'NIN PERFORMANSI

Borsa İstanbul rekor kırmaya devam ederken, halka arz endeksi negatif bir performans sergiliyor. Şubat ayında 120 bin puana yaklaşarak rekor kıran halka arz endeksi, son günlerde 100 bin puanın altına geriledi. Uzmanlar, halka arzlarda son dönemde yaşanan kayıpların yatırımcı ilgisini olumsuz etkileyeceğini belirtiyor.

UZMAN GÖRÜŞLERI

İş Portföy Yönetimi Araştırma Müdürü Hande Şekerci: Borsa İstanbul’a yabancı yatırımcının ilgisi arttı. Sermaye piyasalarının derinleşmesi önemli ve halka arzlar bu süreçte kilit rol oynuyor. Enflasyonu düşürme ve maliye politikasındaki tasarruf önlemleri, borsa üzerinde olumlu etki yapıyor. Halka arz edilen büyük şirketlerin değerlemeleri önemli bir rol oynuyor.

İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya Özer: Son dönemde halka arzlarda beklenen yükseliş sağlanamadı. Eşit dağıtım ilkesi ve makro ekonomik değişiklikler, yatırımcıları daha seçici olmaya yöneltti. Yabancı yatırımcıların erken gelmesi bankacılık ve holding sektörlerine ilgiyi artırdı. Halka arz endeksi, Borsa endeksinin güçlü performansının gölgesinde kalabilir.

ONUR YÜKSEK TEKNOLOJI'NIN HALKA ARZI

Halka arz başvurusu onaylanan Onur Yüksek Teknoloji, 19 milyon 730 bin oranı, sermaye artırım yöntemiyle satarken, paylar eşit dağıtılacak. Şirketin halka arz fiyatı 49,50 TL olarak belirlenirken, toplam halka arz büyüklüğü 976 milyon TL oldu. Şirketin halka arzında talep toplama 22-23 Mayıs’ta yapılacak. Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Dede, şirketin 1980’de kurulduğunu ve çeşitli askeri projelerde çalıştıklarını belirtti. Hem askeri hem de sivil kuruluşlar için elektronik komünikasyon sistemleri kurduklarını ifade eden Dede, şirketin önemli referanslara sahip olduğunu vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.