Geçtiğimiz yıl başlayan halka arz furyası, milyonlarca yatırımcının katılımıyla birlikte küçük yatırımcıları zor durumda bıraktı. Halka açılan ve yatırımcısına zarar ettiren şirketlerin sayısı 26'ya yükseldi. Bu yıl, yatırımcılarına en fazla zararı yaşatan şirket ise Koton Mağazacılık oldu. Koton'un yatırımcıdan topladığı parayı faize yatırması, piyasalarda şok etkisi yarattı. Küçük yatırımcı, gördüğü zararlarla Borsa'yı terk etme noktasına geldi.
KOTON’UN ŞAŞIRTAN KARARI
Para Medya'nın haberine göre, halka arzından sonra yalnızca Koton değil, birçok şirket de yatırımcılarına zarar vermeye devam ediyor. Ancak Koton, yalnızca yaşattığı zararla değil, aldığı kararla da dikkat çekiyor. Mayıs ayında 30,50 TL’den halka arz edilen Koton’un hisse senetleri, yaklaşık beş aydır sürekli düşüş gösteriyor. Yatırımcıların kaybı yüzde 40’ı geçerken, şirketin bilançosunda yaşanan skandal ise daha da büyük bir sorun ortaya koydu.
YATIRIMCILARIN PARASINI FAİZE YATIRDI
Koton'un halka arz gelirinin 652 milyon lirasını faizde değerlendirdiği anlaşıldı. Yatırımcıdan topladığı parayı ticaretle büyütmek yerine faize yönlendirmeyi tercih eden şirket, bu kararıyla büyük bir tartışma yarattı. Faiz gelirinden elde ettiği 31 milyon lira kar ise bilanço rakamlarında açıkça yer alıyor.
KÜÇÜK YATIRIMCILAR İÇİN ZOR DÖNEM
Halka arzdan sonra ufak yatırımcıların durumu kritik bir seviyeye geldi. Ekonomistlerin "harçlık için" halka arza girdiği belirtilen küçük yatırımcı, altınını ve faizdeki parasını bozdurup Koton gibi zarara uğrayan şirketlere yatırım yaparken büyük kayıplar yaşadı. Bu durum, yatırımcıların güvenini ciddi şekilde sarsarken, Borsa'dan çıkış yapan birçok küçük yatırımcı durumu daha da zorlaştırdı.