Halkbank davası: ABD Anayasa Mahkemesi Halkbank'ın yaptığı başvuruyu ret etti

ABD Anayasa Mahkemesi, Halkbankası'nın "yabancı devlet dokunulmazlığı" başvurusunun reddedilmesi yönünde görüş bildirdi

Halkbankası'nın 'Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası' kapsamında ABD'de yargılanamayacağı yolunda Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvurunun reddedilmesi istendi. Başsavcılık, Halkbankası adına yapılan başvuruda sunulan gerekçelerin yargılamaya engel teşkil edemeyeceğini belirtti.

New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde devam eden Rıza Sarraf davasında sanık olarak yargılanan Halkbankası, 35 sayfalık dilekçe Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

Başvuruda Halkbankası'nın hisselerinin büyük çoğunluğunun Türkiye Cumhuriyeti’ne ait olduğunu ve devlet kurumu olduğu için ABD'de yürürlükte olan 'Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası' kapsamında yargılanamayacağı belirtildi. Ayrıca yargılamanın uluslararası hukuku da ihlal ettiği savunuldu.

Başsavcılık ise 18 Temmuz'da mahkemeye sunduğu 19 sayfalık dilekçe ile Halkbankası'nın yaptığı başvurunun reddedilmesini istedi.

Halkbankası'nın temyiz mahkemesinin kararında "federal adli yargının bir yabancı devlet üzerinde belirgin bir şekilde uygulanmasını" savunduğu ya da bunun Amerikan uygulamalarında büyük bir değişimin işareti olduğunu belirttiğini ifade eden savcılık, bunun tam tersi şekilde Amerika Birleşik Devletleri'nin on yıllardır uygun davalarda çoğunluğu yabancı bir devlete ait olan ticari işletmelerin ceza davası sürecini takip ve tebliğ ettiğini kaydetti.

Savcılık ayrıca, temyiz mahkemelerinin bölge mahkeme kararları üzerinde yetkisi olduğunu belirtilerek Halkbankası'nın "Bir suç davasında son kararın genellikle hüküm ya da ceza tatbikine kadar temyiz hakkını yasakladığı yönündeki karara" itiraz etmediği, yerine davanın iptali hakkının verilmemesine itirazda bulunduğuna dikkat çekildi ve son karar adli yargının idaresinde son karar hakkının uygulanması için "özellikle zorlayıcı" sebeplerinin o temyiz üzerinde yetki kullanımını imkansız kıldığı ifade edildi.

Savcı Elizabeth B Prelogar, yargılamanın uluslararası hukuku ihlal etmediğini savunarak Halkbankası adına sunulan dilekçede ortaya konulan gerekçelerin yargılamaya engel teşkil etmediğini belirtti.

ABD Temyiz Mahkemesi, Halkbank'ın İran'a yönelik yaptırımları ihlal etmesine yardımcı olduğu gerekçesiyle yargılanabileceğine hükmemişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberleri

Depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 16 bin 170'e ulaştı
Felakette ikinci gün
Can kaybı 912'ye yükseldi
Can kaybı 912'ye yükseldi
Şanlıurfa-Diyarbakır yolu yine kapatıldı