Sputnik Görüşler projesi kapsamında gerçekleştirilen araştırmaya göre, 11 eski Sovyet cumhuriyetinden 9’unda 35 yaş üstü katılımcılar, Sovyetler Birliği’nin (SSCB) dağılmasından önce yaşam kalitesinin daha iyi olduğunu düşünüyor.
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) dağılmasının üzerinden geçen 25 senede, halkın SSCB dönemine ilişkin bakışında nasıl bir değişim oldu? 11 eski birlik üyesi ülkede yapılan araştırmaya göre, SSCB döneminde yaşayan geniş bir kesim, birliğin dağılmasından önceki hayat şartlarının daha iyi olduğunu görüşünde.
SSCB DÖNEMİNİ DAHA İYİ BULUYORLAR
Rusya’da ankete katılan ve SSCB döneminde yaşayanların yüzde 64’ü SSCB’de yaşam kalitesinin daha yüksek olduğu görüşünü dile getirirken, bu oran Ukrayna’da yüzde 60 seviyesinde. SSCB’de yaşam kalitesinin daha iyi olduğu görüşünü savunanların oranının en yüksek çıktığı iki ülke ise Ermenistan ve Azerbaycan. Ermenistan halkının yüzde 71’i, Azerbaycan halkının ise yüzde 69’u SSCB dönemini daha iyi buluyor.
SSCB dönemini yaşamamış olan 18 -24 yaş aralığındaki kesim ise birliğin dağılmasından sonra hayatın daha iyiye gittiği görüşünü ileri sürdü.
ORANLAR DİKKAT ÇEKİCİ
Ülkelerin hemen hepsinde 35 yaş üstü sakinlerin çoğu SSCB dağılmadan önce hayatın daha iyi olduğunu düşünüyor: Ermenistan’da bu görüşü paylaşanların oranı yüzde 71 (bu görüşe katılmayanların oranı ise sadece yüzde 23), Azerbaycan’da yüzde 69 (katılmayanların oranı yüzde 29), Rusya’da yüzde 64 (yüzde 28), Kazakistan’da yüzde 61 (yüzde 27), Ukrayna’da yüzde 60 (yüzde 23), Moldova’da yüzde 60 (yüzde 32), Kırgızistan’da yüzde 60 (yüzde 30), Belarus’ta yüzde 53 (yüzde 28), Gürcistan’da yüzde 51 (yüzde 46) oldu. Sadece Tacikistan (yüzde 39 – yüzde 55) ve Özbekistan’da (yüzde 4-yüzde 91) 35 yaş üstü anket katılımcıları SSCB’nin dağılmasının ardından hayatın daha iyi olduğu görüşünde.