Hamas, Biden'ın Ateşkes Taslağını Kabul Etti, Yeni Şartları Reddetti

Hamas, Biden'ın 31 Mayıs'ta açıkladığı ateşkes taslağına uyacağını ancak yeni şartları kabul etmeyeceğini duyurdu. Gazze’deki ateşkes için taleplerini yineleyen Hamas, İsrail'le anlaşma sağlanmadan herhangi bir adım atılmayacağını vurguladı.

Hamas, 31 Mayıs'ta ABD Başkanı Joe Biden tarafından açıklanan ateşkes taslağına göre ateşkes yapmaya hazır olduğunu belirtti ve yeni şartları kabul etmeyeceğini duyurdu. Halil el-Hayye başkanlığındaki Hamas heyeti, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil ile Doha'da bir araya gelerek ateşkesin derhal uygulanması gerektiğini vurguladı. 

Biden’ın önerdiği üç aşamalı ateşkes planına, tarafların yeni şartlar eklemeleri reddedildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Biden'ın önerisinin İsrail'in sunduğu tekliften farklı olduğunu belirterek ek şartlar talep etti. Netanyahu, Gazze'yi ikiye ayıran Netzarim Koridoru, Gazze Şeridi ile Mısır sınırındaki Philadelphi Koridoru ve Refah Sınır Kapısı'ndaki İsrail işgalinin devamını istedi.

Hamas ve Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıların durması, bölgeden tamamen çekilme ve ciddi bir esir değişimi anlaşması yapılmadan İsrail ile anlaşma sağlamayacaklarını açıkladı. Ortak açıklamalarında, Gazze’deki karar verme hakkının yalnızca Filistin halkına ait olduğunu vurguladılar ve taleplerin karşılanması gerektiğini belirttiler.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.