Hamas, esir takası önerisi ile ilgili cevabını iletti

Hamas, Gazze Şeridi'nde yaşanan saldırılara ilişkin ateşkes ve esir takası anlaşmasıyla ilgili 8 Nisan'da sunulan öneriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamada, Hamas'ın sunduğu öneriyle ilgili yanıtını Mısır ve Katar'daki arabuluculara ilettiği açıklandı.

Hamas, Gazze Şeridi'nde yaşanan saldırılara ilişkin ateşkes ve esir takası anlaşmasıyla ilgili 8 Nisan'da sunulan öneriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamada, Hamas'ın sunduğu öneriyle ilgili yanıtını Mısır ve Katar'daki arabuluculara ilettiği açıklandı. Hamas'ın sunduğu önerinin hem harekatın gidişatı hem de Filistin halkının taleplerine bağlı olduğu vurgulandı.

Ateşkese ilişkin taleplerin "kalıcı ateşkes, işgalci İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin tamamından çekilmesi, zorla yerinden edilenlerin yaşadıkları bölgelere yeniden dönmesi, bölgeye insani yardım girişinin artırılması ve yeniden imar çalışmalarının başlatılması" olduğu tekrar edildi. Açıklamada, Hamas'ın İsrail ile "ciddi ve gerçek esir takası anlaşması imzalamaya hazır olduğuna" vurgu yapıldı. Yapılan açıklamada ise 8 Nisan'da sunulan teklifin içeriği ile ilgili detaylara yer verilmedi.

Hamas ve İsrail arasında, ateşkes süreçleri 7 Nisan'da Kahire'de başlamıştı. Müzakerelerin peşinden ise 9 Nisan'da Hamas bu ateşkese dair bir açıklamada bulunmuştu. Hamas yetkilisi Mahmud Merdavi, 8 Nisan'da yaptığı açıklamada, arabulucular aracılığıyla sunulan teklifte, açık ve net şekilde ateşkesi ve İsrail'in Gazze'den çekilmesinin gerekliliğini yok saydığını ifade etmişti.

İsmini açıklamayan Filistinli bir kaynak ise 8 Nisan'da AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail ile Hamas arasında, Gazze'de ateşkesle ilgili sunulan önerinin esir takası ve yerinden edilen Filistinlilerin kuzeydeki bölgelere "şartlı" dönüşünden oluştuğunu ileri sürmüştü. Aynı kaynak, önerinin 3 aşamadan oluştuğunu ifade etti. İlk aşamada İsrailli sivil esirlere karşılık 100'ü uzun süreli hapis cezası verilenler olmak üzere 900 Filistinlinin salıverilmesi ve yerinden edilen Filistinlilerin Gazze'nin kuzeyine dönmesini içerdiğini aktarmıştı. İkinci aşamada tüm İsrailli esirlere karşılık üzerinde anlaşmaya varılan sayıda Filistinli tutuklunun serbest bırakılacağını, üçüncü aşamada da İsrailli esirlerin cesetlerinin teslim edileceğini bildirmişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Netanyahu, Hamas'a Karşı Refah Operasyonunu Başlattı
ABD Meclisi'nin İsrail Silah Sevkiyatı Kararı
Hizbullah'ın İsrail'e Yönelik Kamikaze Saldırısı: Ölü ve Yaralılar Var
İsrail'den Türkiye'ye Ticarette Geri Adım
ABD'nin Yaptırım Kararı: Kuzey Kore ve Rusya'dan İkişer Vatandaşa ve Üç Şirkete Yaptırım