Hamas: Savaş devam ederken İsrail ile esir takası gerçekleşmeyecek

Hamas'ın "Aksa Tufanı" operasyonu sonrasında İsrail'in Gazze'ye hava saldırıları sürüyor. Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayye, İsrail ile esir takası yapmak için Gazze'ye yönelik saldırıların durması, yardım girişinin sağlanması ve Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını talep etti.

Hamas, İsrail'e karşı son yılların en büyük saldırısını gerçekleştirdi ve İsrail ordusu "savaş durumu alarmı" ilan etti. İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırıları devam ederken, Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayye, Katar merkezli Al Jazeera Televizyonuna, İsrail'deki esirlerin serbest bırakılmasına dair açıklamalarda bulundu.

Hamas, İsrail ile esir takası yapmak için Gazze'ye yönelik İsrail saldırılarının durdurulmasını, Gazze'ye yardım girişinin sağlanmasını ve İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını talep etti.

Hamas'ın Telegram hesabından yapılan açıklamaya göre Hayye, "İsrailli esirlerin (ülkelerine) iadesinin üç bedeli var. Birincisi, halkımıza yardım sağlanması ve normal hayatlarına dönmesi. İkincisi, (Gazze Şeridi'ne yönelik) saldırıların durdurulması. Üçüncüsü, İsrail hapishanelerindeki 10 bin tutuklumuzun serbest bırakılmasını sağlayacak gerçek bir esir takası," diye konuştu.

Hayye, İsrail'in Gazze Şeridi'nden veya bir kısmından çekilmeyi reddettiğini, yerinden edilmiş kişilerin geri dönmesine izin vermediğini ve saldırıların durdurulmasına ilişkin herhangi bir onay işareti göstermediğini belirtti.

"(İsrail) Şu ana kadar yeterli yardımın geleceğine, hastanelerin, fırınların ve altyapının onarılacağına dair bir garanti vermedi. Çadırlarda barınmaya bile İsrail açık ve net bir onay vermedi. Peki hangi konuda anlaşacağız? İsrail, Hamas'ın taleplerinin büyük olduğunu iddia ederek ya da başka şeyler söyleyerek gerçeği değiştirmeye çalışıyor."

Hamas Siyasi Büro Üyesi Hayye, İsrail'in "yalanlar ve ulaşılamayacak umutlarla" çatışmayı uzatmaya çalıştığını vurgulayarak Netanyahu'nun, uzun süren saldırının ardından saldırıyı durduracak, Filistin halkına yardım ulaştıracak ve İsrail'i Gazze'den çıkaracak ciddi bir anlaşma yapmaya istekli olmadığını ima etti.

Mısır'ın başkenti Kahire'de 13 Şubat'ta gerçekleştirilen toplantıda, İsrail'in yanı sıra ABD, Katar ve Mısır yetkilileri de bulunmuştu. Ancak bu toplantıdan herhangi bir sonuç çıkmamıştı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bu toplantının peşinden, Kahire'de düşük düzeyli yetkililerin katılacağı esir takası müzakereleri görüşmesine heyet göndermeyi reddetmişti.

Netanyahu, 17 Şubat'ta yaptığı açıklamada, "Şimdiye kadar Hamas'ın talepleri ancak İsrail'in yenilgisini gösteriyor. Açıkçası bu şartları kabul edemeyiz ancak Hamas bu hayali taleplerden geri adım attığında ilerleme kaydedebiliriz." ifadelerini kullanmıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

İtalya'nın Kuzeyinde Şiddetli Yağış Felaketi: Bir Kişi Hayatını Kaybetti
Rio Grande do Sul'da Sel Felaketi: Ölü Sayısı 154'e Yükseldi
Ebeveynlerin Akademik Beklentileri ve Cinsiyet Önyargısı: Yeni Araştırma Buluşları
Kim Jong-un Onaylı Yeni Balistik Füze Testi
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Çin'i Barış Görüşmelerine Katılmaya Davet Etti