Hamas ve El Fetih arasında başbakan gerginliği

Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın, uzun süredir ekonomik danışmanlığını yapan Muhammed Mustafa'yı Başbakan olarak ataması, Hamas ve diğer Filistinli gruplar tarafından eleştirilmiş bulundu.

Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın, uzun süredir ekonomik danışmanlığını yapan Muhammed Mustafa'yı Başbakan olarak ataması, Hamas ve diğer Filistinli gruplar tarafından eleştirildi. Bu grupların yaptığı açıklamalarda, ulusal bir uzlaşı olmadan kurulacak yeni hükümetin dışlama politikasını güçlendireceği ve Filistin'deki bölünmeyi daha da derinleştireceği vurgulandı.

Hamas, İslami Cihad, Filistin Ulusal İnisiyatifi ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin yaptığı açıklamada, Filistin Özerk Yönetimi ile Filistin halkı arasında büyük bir uçurum olduğunu savundu.

Ancak, Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Abbas'ın partisi El Fetih, bu açıklamaya sert tepki gösterdi. El Fetih, Hamas'ı 7 Ekim saldırılarıyla Gazze Şeridi'nin İsrail tarafından yeniden işgaline sürüklemekle suçladı. El Fetih, yaşananları, İsrail'in kuruluşu döneminde yaşanan ve Nakba olarak adlandırılan, 760 bin Filistinlinin topraklarından sürülmesiyle sonuçlanan 1948 olaylarından daha acı ve korkunç olarak nitelendirdi. El Fetih, kendisine yöneltilen eleştirilere karşı çıkarak asıl olarak "Hamas yönetiminin gerçeklerden ve Filistin halkından kopuk olduğunu" savundu.

MUHAMMED MUSTAFA ABBAS'A ÇOK YAKIN

Perşembe günü, uzun süredir kendisine ekonomik danışmanlık yapan Muhammed Mustafa'yı Başbakan olarak atadığını duyuran Abbas, geçen ay kabinesiyle birlikte görevi bırakan eski Başbakan Muhammed İştiyye'nin yerine getirilmesini sağlıyor.

Filistin bölgesindeki Batı Şeria'nın yönetimini elinde bulunduran Abbas liderliğindeki El Fetih partisi ile Gazze Şeridi'ni kontrol eden Hamas arasındaki güç mücadelesi uzun süredir devam ediyor. Hamas, 2007'de Gazze'de kontrolü ele geçirerek El Fetih yönetimini Batı Şeria'ya hapsetti. İki bölgedeki farklı ideolojilere sahip bu yapılar nedeniyle Filistin halkının kimin tarafından temsil edildiği konusu hala belirsizliğini koruyor. Filistin halkı, uluslararası anlaşmalarda da tanımlandığı gibi, iki devletli bir çözüm modeli çerçevesinde kurulacak bir Filistin devletinin hem Batı Şeria hem de Gazze Şeridi topraklarını kapsamasını umut ediyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.