Hamas'tan ateşkes açıklaması gündemde: "Taleplerimiz itiraz gerektirmiyor"

Talepler arasında Gazze'nin yeniden inşası, sınır geçişlerinin açılması da dahil olmak üzere ablukanın kaldırılması, insanların hareketine izin verilmesi ve ürünlerin kısıtlama olmaksızın girişinin sağlanması yer alıyor.

ABD Başkanı Joe Biden'ın 31 Mayıs'ta açıkladığı Gazze için üç aşamalı ateşkes planı üzerinde çalışmalar devam ediyor. Üst düzey bir Hamas yetkilisi, İngiliz haber ajansı Reuters'a yaptığı açıklamada, Hamas'ın ABD'nin sunduğu ateşkes planında talep ettiği değişikliklerin "önemli olmadığını" belirtti.

FİLİSTİNLİ MAHKUM TALEBİ

Hamas yetkilisi, İsrail hapishanelerinden serbest bırakılacak mahkumların arasında uzun süreli hapis cezası almış 100 Filistinlinin bulunmasını talep ettiklerini söyledi. Ancak İsrail'in hazırladığı belgede, serbest bırakılacak mahkumların sadece 15 yıldan az cezası kalanlardan seçildiği belirtildi.

Hamas yetkilisi, "Hamas liderliğine göre itirazı gerektirecek önemli bir değişiklik yok. Taleplerimiz arasında Gazze'nin yeniden inşası, sınır geçişlerinin açılması, ablukanın kaldırılması, insanların hareketine izin verilmesi ve ürünlerin kısıtlama olmaksızın girişinin sağlanması yer alıyor" şeklinde konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün Katar'da yaptığı açıklamada, Hamas'ın ateşkes için talep ettiği bazı değişikliklerin uygulanabilir, bazılarının ise uygulanabilir olmadığını ifade etmişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.