Hamas'tan Biden’ın Ateşkes Planına Onay: Yeni Koşullar Redde Düşürüldü

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, Halil el-Hayye başkanlığındaki Hamas heyetinin, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil ile Katar'ın başkenti Doha'da görüştüğü bildirildi.

Hamas, ABD Başkanı Joe Biden’ın 31 Mayıs’ta açıkladığı ateşkes planını kabul ettiğini ve ateşkesin derhal uygulanması için hazır olduklarını duyurdu. Bu açıklama, Güvenlik Konseyi'nin 2735 sayılı kararı ve 2 Temmuz’daki anlaşmalar doğrultusunda yapıldı. Hamas, planın uygulanması sırasında tarafların yeni koşullar getirmesine karşı olduklarını belirtti.

Biden, İsrail'in üç aşamadan oluşan yeni bir ateşkes önerisi sunduğunu açıklamıştı. Ancak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Biden’ın önerisinin İsrail'in sunduğu tekliften farklı olduğunu savunarak yeni şartlar eklenmesini talep etti. Netanyahu, Gazze'yi ikiye ayıran Netzarim Koridoru, Gazze Şeridi ile Mısır sınırındaki Philadelphi Koridoru ve Refah Sınır Kapısı'ndaki İsrail işgalinin devamını istedi.

Arabulucuların Gazze'de ateşkes sağlama, esir takası ve İsrail ordusunun bölgeden çekilmesi konusundaki çabalarına övgüde bulunulurken, ek şartlar nedeniyle sürecin karmaşıklaştığı ifade ediliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.