Hamidiye Sitesi'nin ikinci bilirkişi raporu: "Tüm sorumlular asli kusurludur"

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat depremlerinde yıkılan Hamidiye Sitesi'ne ilişkin ikinci bilirkişi raporunda, binanın zemin etüt raporunun eksik olduğu, statik projeye uygun yapılmadığı ve hatalı malzeme kullanıldığı vurgulandı.

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat depremlerinde yıkılarak 146 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Hamidiye Sitesi ile ilgili hazırlanan ikinci bilirkişi raporu, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden 7 akademisyen tarafından hazırlandı. Raporda, binanın zemin etüt raporunun eksik olduğu, temel kesit ve donatı alanlarının yetersiz olduğu, statik projeye uygun yapılmadığı ve yapım aşamasında kalitesiz malzemelerin kullanıldığı vurgulandı. Raporda, yapı sahibi, müteahhitler, statik proje müellifi, fenni mesul ve belediye görevlilerinin asli kusurlu olduğuna dair tespitler yer aldı.

Kahramanmaraş'ın Onikişubat İlçesi Şehit Abdullah Çavuş Mahallesi'ndeki 4 bloktan oluşan Hamidiye Sitesi, 6 Şubat'taki büyük depremde 1A ve 1C bloklarının yıkılması sonucu 146 kişinin ölümüne sebep oldu. Konya Teknik Üniversitesi'nden alınan ilk bilirkişi raporunda, binanın hem 1975 hem de 1998 deprem yönetmeliklerine uymadığı, zemin etüdünün yapılmadığı, kiriş ve donatıların yetersiz olduğu, kolonların yeterli donatıya sahip olmadığı, oturma analizinin yapılmadığı ve yapımda düşük kaliteli malzemeler kullanıldığı ifade edilmişti. Raporda, yapım sorumlusu müteahhit ve belediye yapı kontrol biriminin kusurlu olduğu vurgulanmıştı.

Hamidiye Sitesi'nin yıkılmasıyla ilgili olarak başlatılan soruşturma sürecinde, sanıklar ve avukatları bilirkişi raporuna itiraz etmiş, mahkeme de Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden yeni bir bilirkişi raporu talep etmiştir. Savcılığın "Bina neden yıkıldı?" sorusuna, bilirkişi heyeti, yetersiz donatı, hatalı uygulamalar ve statik projedeki eksikliklerin binanın yıkılmasında etkili olduğunu belirtmiştir.

Yeni raporda, "Bina projeye uygun yapılmamıştır" tespitine yer verilmiştir. Savcılığın "Binanın projelerle uyumu nedir?" sorusuna, heyet, statik projede deprem yönetmeliğine aykırılıklar olduğunu, donatı detaylarının eksik ve yetersiz olduğunu, kullanılan malzemelerin de uygun olmadığını vurgulamıştır.

Zemin etüt raporunun olmaması konusundaki savcılığın sorusuna ise, heyet, zemin etüt raporunun olmamasının yıkıma doğrudan etkisi olmadığını, asıl sorunun projedeki ve uygulamadaki hatalardan kaynaklandığını belirtmiştir.

Bilirkişi raporunda, yapı sahibi ve müteahhitlerin yanı sıra, statik proje müellifi, fenni mesul ve belediye görevlilerinin de kusurlu olduğu ifade edilmiştir. Yapı sahibi ve müteahhitlerin projeye uygunluk ve malzeme kalitesi konularında görevlerini yerine getirmediği, statik proje müellifi ve fenni mesulün ise projede gerekli donatı dayanımı ve detaylandırmalarını yapmadığı, belediyenin yapı kontrol biriminin ise projeleri denetlemede eksik kaldığı tespit edilmiştir.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.