Hamilelikteki stres erkek çocukta IQ düşüklüğüne neden olabilir

Hamilelik sırasında stresin bebek için iyi olmayacağı bilim dünyasında kabul gören bir gerçek. Ancak yeni araştırmalar stres hormonunun erkek ve kız çocukları üzerinde farklı etkileri olduğunu ve hatta kız çocuklarının IQ puanlarının daha yüksek olmasına yol açabileceğini ortaya koyuyor.

Hamilelik sırasında yaşanan stresin bebekler üzerindeki etkileri üzerine yapılan yeni araştırmalar, stres hormonunun erkek ve kız çocuklarını farklı şekillerde etkileyebileceğini gösteriyor. Uzmanlar, annelerin hamilelik sırasında yaşadıkları stresin, çocukların yedi yaşına geldiklerinde IQ seviyelerini farklı şekilde etkileyebileceğini öne sürüyor.

Danimarka'daki Odense Üniversite Hastanesi'nden araştırmacılar, stres hormonunun erken dil gelişimini teşvik edebileceğini öne sürmüştü. Şimdi, aynı ekip, hamileliğin üçüncü üç aylık döneminde yaşanan stres hormonunun, yaşamın ilerleyen dönemlerinde bilişsel işlevi nasıl etkileyebileceğini inceliyor.

Araştırmacılar, Stockholm'de düzenlenen 26. Avrupa Endokrinoloji Kongresi'nde yaptıkları sunumda, kız çocuklarının kortizol maruziyetine erkek çocuklardan daha az duyarlı olabileceğini öne sürdüler. Bu durum, plasentanın oynadığı rol ile ilişkilendiriliyor. Hamilelik sırasında kız çocuk taşıyan kadınlar, genellikle daha yüksek kortizol salgılama eğilimindedir, ancak plasentadaki bir enzim, bu hormonun ne kadarının fetüse ulaşacağını kontrol eder.

Araştırmacılar, erkek çocukların kortizol maruziyetine karşı daha savunmasız olabileceğini düşünüyorlar, çünkü koruyucu enzime sahip olmadıklarını varsayıyorlar.

Araştırmacılar, 943 hamile kadının kortizol ve kortizon seviyelerini ölçtü ve çocuklar doğduktan sonra bu seviyeleri, yedi yıl sonra ölçülen IQ'ları ile karşılaştırdı. Sonuçlar, anne karnında daha yüksek kortizol seviyelerine maruz kalan erkek çocuklarının genellikle daha düşük IQ puanlarına sahip olduğunu gösterdi. Ancak dikkat çekici bir şekilde, kortizol kanda değil de idrar örneklerinde bulunduğunda, kız çocuklarının IQ puanlarının daha yüksek olduğu belirlendi.

Bu bulgular, stres hormonunun erkek ve kız çocukları üzerinde farklı etkileri olabileceğini ve hatta kız çocuklarının IQ puanlarını artırabileceğini göstermektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.