Erciyes Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yeliz Yıldırım, Hamilelikte Plastik ve Kozmetik Kullanımının Olumsuz Etkilerini Açıkladı.
PLASTİK VE KOZMETİK ÜRÜNLERİN BEBEKLER ÜZERİNDEKİ OLUMSUZ ETKİLERİ
Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeliz Yıldırım, hamilelik döneminde maruz kalınan plastik ve kozmetik ürünlerin, bebeklerin yaşamlarında olumsuz etkilere neden olabileceğini vurguladı. Özellikle anne karnındaki bebeklerin zeka gelişimi üzerinde ciddi sorunlara yol açabileceği belirtildi.
PLASTİK VE KOZMETİKLERİN GENEL SAĞLIK ÜZERİNDEKİ ROLÜ
Prof. Dr. Yeliz Yıldırım, özellikle 2000'li yıllardan sonra tüm dünyada çocukların zekasında düşüş ve dahi çocuk sayısında azalma gözlendiğine dikkat çekti. Plastik ve kozmetiklerin içinde bulunan kimyasalların, gıda kanalıyla alınan kimyasallar kadar önemli olduğunu belirtti. Bu kimyasalların östrojeni taklit ederek anne karnındaki bebeğin sinir dokusunda ve genital organlarında gelişimi baskılayabildiğine dikkat çekti.
SEZARYEN DOĞUM VE PLASTİK MARUZİYETİ
Sezaryen doğumların, plastik maruziyetini arttırdığını belirten Prof. Dr. Yıldırım, bu tür doğumların anne sütünün gelmemesi ve yeni doğan bebekte biberon ve emzik kullanımını mecburi hale getirdiğini ifade etti. Bu süreçte kullanılan tıbbi cihazlar ve plastik ürünlerin bebekler üzerindeki etkilerini vurguladı.
ERKEK VE KIZ ÇOCUKLARINDA ORTAYA ÇIKAN SORUNLAR
Plastiklere maruz kalmanın erkek çocuklarda öğrenme bozukluğu, otizm, hafıza eksikliği, odaklanma ve hiperaktivite gibi sorunlara yol açtığını söyleyen Prof. Dr. Yıldırım, aynı zamanda erkek çocuklarda testislerin inmemesi, çeşitli organ anomalileri ve ileri yaşlarda ortaya çıkan infertilite problemlerine neden olabileceğini ifade etti. Kız çocuklarında ise erken puberte, psikolojik bozukluklar ve çeşitli rahatsızlıkların görülebileceğini belirtti.
UZMANIN ÇAĞRISI: TEK KULLANIMLIK PLASTİKLERE SINIRLAMA GETİRİLMELİ
Plastik kullanımının azaltılması ve özellikle tek kullanımlık plastiklere sınırlama getirilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Yeliz Yıldırım, kozmetik ve plastik üretiminin denetlenmesi ve halkın bu konuda bilinçlendirilmesi çağrısında bulundu. Sağlık politikalarının uygulanması ve toplum bilincinin oluşturulması konusundaki çalışmaların önemine vurgu yaptı.