Hasan Ali ''Yücel''in Çiçekleri'' vizyona giriyor

Köy Enstitüleri, yönetmenliğini Cengiz Özkarabekir''in yaptığı Yücel''in Çiçekleri belgeseliyle beyaz perdeye taşınıyor.

Cumhuriyet devrimlerinin eğitim alanındaki en önemli kurumlarından Köy Enstitüleri, yönetmenliğini Cengiz Özkarabekir'in yaptığı Yücel'in Çiçekleri adlı filmle beyaz perdeye taşındı. Filmin galası 23 Kasım Cuma günü Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapılacak.

Film, 1940 yılından başlayarak yurt çapında uygulanan Köy Enstitüleri projesini, yaratıcılarından, dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel ve İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç’un yaşam hikayeleri üzerinden anlatıyor.

Film, Yücel ve arkadaşlarının toplumsal ve ekonomik zorluklara, siyasal muhalefete rağmen, zorluklara ve tehditlere aldırmadan uyguladıkları ve başarılı oldukları Köy Enstitüleri gerçeğini daha önce denenmemiş bir anlatım diliyle aktarıyor.

Türk sinemasının usta oyuncularından Mahir Günşiray'ın Mustafa Kemal Atatürk'ü canlandırdığı belgesel- drama türündeki eserin senaryosunu, filmin yönetmenliğini de üstlenen Özkarabekir yazdı.
"Yücel'in Çiçekleri'nde İsmail Hakkı Tonguç"u Muhammet Uzuner, Hasan Âli Yücel'i ise filmde görünür olduğu farklı dönemlerine ait 3 farklı oyuncu canlandırdı.

Yücel'in çocukluğunu Ege Şenoğul, gençliğini Kutay Şahin canlandırdı. Yetişkin Hasan Âli Yücel rolünde ise Mehmet Tokat görev aldı.

Senaryo yazımında Yücel'in kızı Gülümser Yücel'in anılarından da faydalanıldı
Cengiz Ökarabekir, drama ağırlıklı yapımın senaryosunu uzun bir araştırma sürecinin ardından tamamladı. Filmin danışmanlığını Prof. Dr. Kemal Kocabaş yaptı.

Cengiz Özkarabekir senaryoyu yazarken, kızı Gülümser Yücel’in Hasan Âli Yücel'e ve dönemin olay ve kişilerine dair aktardığı anekdotlardan faydalandı.

Drama çekimlerinin bazı sahnelerinde Hasan Âli Yücel’in orjinal eşyaları yanı sıra daha önce yayınlanmamış özel arşivlerden fotoğraflar ve video görüntüleri kullanıldı.

Filmin müziklerini 'Moğollar'ın efsanevi ismi Cahit Berkay ile Altuğ Öncü yaptı. Filmin müziklerini Anadolu pop müziğinin ve bu türün en çok bilinen gruplarından Moğollar'ın efsanevi ismi, şimdiye kadar film müzikleri de dahil çok sayıda besteye imza atan Cahit Berkay ile Altuğ Öncü yaptı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri

Yazar İpek Ongun, Mersin’de hayranları ile bir araya geldi!
Anthony Hopkins, "The King of Covent Garden" Filminde Handel'i Canlandıracak
Kültür ve Turizm Bakanlığı 2024 Yılında Sinema Sektörüne 34,5 Milyon Lira Destek Sağlıyor
Taraklı'daki 508 Yıllık Yunus Paşa Camii: Osmanlı'nın İzinde
Erdemli'de Tömük Atölyesinde Kadınlar ve Çocuklar İçin Ücretsiz Bağlama Kursu