Hasan Nasrallah kimdir?

Hasan Nasrallah, Lübnan'daki Hizbullah örgütünün lideri olarak, sosyal medyada Dünya gündemini takip edenlerin merak ettiği isimler arasında yer alıyor. Vatandaşlar, Nasrallah'ın yaşamı ve kariyerine dair bilgileri araştırıyor. Peki, Hasan Nasrallah kimdir? İşte Hizbullah liderinin hayatı.

Hasan Nasrallah, 30 Ağustos 1960'da Beyrut'un kuzeydoğusundaki Burç Hamud'da dünyaya geldi ve günümüzde Lübnan'daki Hizbullah örgütünün genel sekreteridir. 1975'te patlak veren Lübnan İç Savaşı sırasında, ailesiyle birlikte memleketleri Güney Lübnan'daki El Bazuriye köyüne kaçtı. Bu dönemde Şiî Emel Hareketi'ne katılarak siyasi kariyerinin temellerini attı.

Daha sonra Irak'a giderek Şiî eğitimi aldı ve Lübnan'a dönüşünde Emel Hareketi'nin lideri Abbas Musavi tarafından kurulan okulda öğrenim gördü. 1982'de İsrail'in Lübnan'ı işgal etmesi üzerine Hizbullah'a katıldı ve kendini İsrail'e karşı direnişe adadı. 

Nasrallah, 1992 yılında Abbas Musavi'nin İsrail tarafından suikast sonucu öldürülmesinin ardından, Hizbullah'ın genel sekreteri olarak seçildi. 14 Temmuz 2006'da yaşanan 2006 Lübnan Savaşı sırasında, birkaç saat önce bulunduğu büro İsrail'in hava saldırısıyla imha edildi. Ancak Nasrallah bu saldırıdan sağ kurtulmayı başardı. O günden bu yana, Hizbullah'ın başında bir lider olarak varlığını sürdürüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.