İnsanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Hasankeyf ilçesindeki Hasankeyf Kalesi'nde, Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekai Erdal'ın başkanlığında arkeolojik kazılar devam ediyor. Kazıların ilk adımları 1984 yılında atıldı ve o günden bu yana Asurlular’dan Cumhuriyet dönemine kadar birçok kültürel varlık gün yüzüne çıkarıldı.
TARİHİ BULUNTULAR
Bugüne kadar gerçekleştirilen kazılarda Demir Çağı’na ait pişmiş topraktan at figürü ve Artuklular dönemine ait şifa tası gibi değerli eserler ortaya çıkarıldı. Ayrıca, 13-14. yüzyıldan kalma renkli alçı parçaları da tespit edildi. Geçen yıl sağlık alanında kullanılan tılsımlı tas ve okçu yüzüğü gibi buluntular, bu yıl da uzman bir ekip tarafından devam eden kazılarda yeni eserler ile destekleniyor.
ROMA DÖNEMİNE AİT YAPILAR
Kazı başkanı Doç. Dr. Zekai Erdal, 2024 yılı kazı çalışmalarının Temmuz ayında başladığını belirterek, bugüne kadar Cumhuriyet, Osmanlı, Akkoyunlular ve Safeviler dönemlerine ait yapı ve malzemelere ulaşıldığını aktardı. En dikkat çekici buluntulardan biri ise 4. yüzyıla tarihlenen, Roma İmparatoru 2. Konstantius dönemine ait askeri yapı kalıntıları oldu. Bu yapının, tarih kaynaklarında geçmesine rağmen daha önceki araştırmalarda herhangi bir izine rastlanmamıştı.
GEÇ ROMA DÖNEMİ VE GELECEK UMUTLAR
Erdal, kazılarda elde edilen bulguların Geç Roma dönemine ve sonrasındaki devletlere ait yapıları ortaya çıkarma umudunu taşıdığını ifade etti. "Buradaki duvar kalıntısının izini sürerek, Emevi, Abbasi, Mervani ve Hamdani gibi devletlere ait yapı kalıntılarını bulmayı umuyoruz," dedi.