Koronavirüs pandemisi döneminde açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirilen Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi'nde yaşanan kaynar su borusu patlaması, büyük bir trajediye yol açtı. Bu olay, hastanede ihmaller zincirinin olduğunu iddia eden ailelerin ve CHP'nin gündemine oturdu.
Koronavirüs pandemisi döneminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılan Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi'nde üzücü bir olay yaşandı. Tavandan geçen kaynar su borusu yenidoğan bölümünde patlayarak büyük bir faciaya yol açtı. Bu sırada bebekler hızlı bir şekilde tahliye edildi; ancak prematüre doğmuş olan Karan bebek hayatını kaybetti. Uzun yıllar çocuk sahibi olma hayali kuran Şentürk ailesi büyük bir kayıp yaşadı ve hastanede yaşanan ihmallerin olduğunu iddia ederek sonuna kadar mücadele edeceklerini belirttiler.
CHP, hastanede meydana gelen bu olayla ilgili önemli soruları Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, olayla ilgili olarak Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’ndan yanıt almayı talep eden bir soru önergesi sundu. Pala'nın önergesinde dikkat çeken sorular arasında, su tesisatının neden yerden değil de tavandan geçirildiği ve hastanenin ruhsatı olup olmadığı konuları yer aldı. Pala, şu soruları yöneltti:
1. Sayıştay raporlarında, Sağlık Bakanlığı'na bağlı beş sağlık tesisinin ruhsat belgesi ya da geçici ruhsat belgesi olmaksızın faaliyette bulunduğu belirtilmektedir. Söz konusu hastanenin ruhsatı var mıdır? Varsa, bu ruhsat hangi tarihte verilmiştir? Ruhsat, 3. basamak sağlık hizmeti sunulmadan önce yenilenmiş midir? Yenilenmişse, hangi tarihte yenilenmiştir?
2. Bu hastane ‘Acil Durum Hastanesi’ olarak mı projelendirilmiştir? Projede hastanenin kullanım amaçları nelerdir?
3. Hastane Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne tamamen devredilmiş midir? Eğer devredilmişse, devir protokolü hangi tarihte imzalanmıştır? Protokolde tarafların yükümlülükleri nelerdir?
4. Hastanenin Cerrahpaşa Tıp Fakültesi tarafından kullanılmaya başlanmadan önce herhangi bir proje değişikliği yapılmış mıdır?
5. ‘Acil Durum Hastanesi’ olarak sahra hastanesi modeliyle projelendirilen bu hastane, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi tarafından kullanılmaya başlamadan önce neden 3. basamak hizmet sunumuna uygun hale getirilmemiştir? Kullanım öncesinde bu konuda bir değerlendirme yapılmış mıdır? Bu konuda bir rapor hazırlanmış mıdır?
6. Hastane yapım süreçlerinde sıcak su tesisatının yerden geçmesi gerekirken, bu hastanede neden tavandan geçirilmiştir? Bu teknik durum projede belirtilmiş midir?
7. Hastanenin bazı bölümleri Sağlık Bakanlığı tarafından hala kullanılmakta mıdır?
8. Yaşanan olay sonrasında Bakanlığınız tarafından bir inceleme yapılmış mıdır? Eğer yapılmışsa, incelemenin sonuçlarına göre bu olayın yaşanmasına neden olan sorumlular kimlerdir?