Yargıtay, hastalanan bir çalışandan alınan kan ve idrar örneklerine habersizce narkotik test yapan hastaneye verilen manevi tazminat miktarını yetersiz bularak kararı bozdu. Olay, 2017 yılında İstanbul'daki bir hastanede anestezi teknikeri olarak çalışan bir kişinin izinsiz olarak kan ve idrar testlerinden narkotik madde araştırılması sonucunda yaşandı. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, çalışanın haklarını ihlal eden bu uygulama sebebiyle ödenmesi gereken manevi tazminatın arttırılmasına hükmetti.
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'nde görülen davada, anestezi teknikerinin, hastane yönetimi tarafından şeker hastalığı için yapılan rutin kan ve idrar testlerine haberi olmadan narkotik madde testi eklendiği, test sonuçları doğrulanmadan hastane yönetiminin sonucu iş yerine bildirdiği belirtildi. Çalışanın izni olmaksızın yapılan bu uygulama sonrası, teknikerin çalışma arkadaşlarının önünde istifa etmesi istendi. Doğrulama testlerinin negatif sonuçlanması üzerine tekniker, hastane hakkında maddi ve manevi tazminat davası açtı.
Yargılama sonunda, İlk Derece Mahkemesi çalışanın kişilik haklarına saldırı niteliğinde olan bu eylem nedeniyle manevi tazminat verilmesine hükmetti ancak manevi tazminat miktarını 4 bin TL olarak belirledi. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi ise bu miktarın yetersiz olduğuna kanaat getirerek kararın bozulmasını ve manevi tazminatın arttırılmasını istedi. Yargıtay, çalışanın onayı olmadan yapılan narkotik test ve sonuçların iş yerine bildirilmesinin, kişisel hakların ihlaline yol açtığı gerekçesiyle bu olayın emsal teşkil ettiğini belirtti.