Hatay'da depremde 169 kişinin öldüğü binanın müteahhitlerine, 22 yıl 6’şar aya kadar hapis istemi

Hatay'ın Antakya ilçesindeki Emlakbank 1. Etap Konutları'nda 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerde 169 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine, müteahhitler hakkında dava açıldı. Mehmet Özat, depremde yakınlarını kaybedenlerin ihbarıyla yakalanarak tutuklandı.

Hatay'ın Antakya ilçesinde 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerde yıkılan Emlakbank 1. Etap Konutları'nda 169 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine, müteahhitler Mehmet Özat, Erten Elçi, Mehmet İhsan Aydeğer ve Abdullah Aytaç Kınay hakkında 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçlamasıyla dava açıldı. Bu davada, sanıklar için 3 yıldan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep ediliyor.

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda yıkılan konutlarda, müteahhit Özat, depremde 9 aile üyesini kaybeden Sinem Boyacı’nın ihbarı üzerine yakalanarak gözaltına alındı. Ankara'da tutuklanan Özat, Hatay'daki Cumhuriyet savcılığına ifade verdikten sonra cezaevine gönderildi.

İddianamede, konutlardaki yapım hataları detaylandırıldı. Ön bilirkişi raporunda, konutlarda nervürsüz demir kullanıldığı ve bu durumun binanın yıkılmasında ana etken olduğu belirtildi. Ayrıca, kolonların birleşim yerlerinde betonun özelliğini kaybettiği, demir işçiliğinin özensiz yapıldığı ve yapının fen kurallarına uygun yapılmadığı ifade edildi.

Müteahhit Özat, ifadesinde Emlakbank 1. Etap Konutları'nın müteahhitliğini üstlenmediğini savundu. Özat, sadece projenin 2. etabını inşa ettiğini ve bu blokta herhangi bir yıkım yaşanmadığını öne sürdü.

İddianame Hatay 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi ve sanıklar 28 Kasım'da hakim karşısına çıkacak. Ayrıca, Abdullah Aytaç Kınay hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Olayın arka planında, Emlakbank 1. Etap Konutları'nın 96 daireden oluşan 6 bloğunun depremde yıkılması yer alıyor. Mehmet Özat, aylardır arandıktan sonra, 10 Kasım 2023'te Ankara'da bir alışveriş merkezinde yakalandı. Yakalanması sırasında, depremde yakınlarını kaybedenler tarafından teşhis edilmesi dikkat çekti. Özat, ihbar üzerine gelen polisler tarafından gözaltına alındı ve daha sonra tutuklandı.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.