Hava kirliliği o hastalığa davetiye çıkarıyor

Yeni bir çalışma, uzun süreli hava kirliliğine maruz kalmanın Parkinson hastalığı riskini artırabileceğini öne sürdü. Araştırmalar, yüksek PM2.5 ve nitrojen dioksit seviyelerine maruz kalan kişilerin Parkinson'a yakalanma olasılığının yüzde 23 daha fazla olduğunu gösterdi.

Yeni bir çalışma, uzun yıllar boyunca hava kirliliğine maruz kalmanın Parkinson hastalığına yakalanma riskini artırabileceğini öne sürüyor.

Araştırmacılar, hava kirliliğinin beynin hareketi kontrol eden bölgelerinde sinir hücrelerinin bozulmasına yol açarak Parkinson gibi dejeneratif hastalıklara neden olabileceğini yıllardır araştırıyor. Parkinson'un hem genetik hem de çevresel faktörlerden kaynaklandığı düşünülüyor ve bu faktörlerden biri PM2.5 olarak bilinen ince partiküller. Bu partiküller, kan-beyin bariyerini geçerek iltihaplanma ve oksidatif strese neden olabilir, böylece beynin bağışıklık hücrelerini patojenleri yok etmek için harekete geçirebilir.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Barrow Nöroloji Enstitüsü ve Mayo Clinic'ten araştırmacılar, bu çevresel faktörlerin Parkinson'un gelişimini ve ilerlemesini tetikleyebileceğini belirtiyorlar. JAMA Network Open dergisinde yayımlanan çalışmada, 350'si Parkinson hastası olmak üzere ortalama 5.200 kişinin 1998-2019 yılları arasında hava kirliliğine maruz kalma seviyeleri takip edildi.

Araştırmacılar, Parkinson teşhisi konmadan önceki 10 yıl içinde PM2.5 ve nitrojen dioksit (genellikle araçlardan, enerji santrallerinden veya diğer yakıt emisyonlarından kaynaklanan) yüksek seviyelerine maruz kalan kişilerin Parkinson olma olasılığının daha yüksek olduğunu açıkladılar. Metropol bölgelerde, en yüksek hava kirliliği seviyelerine sahip mahallelerde yaşayan kişilerin Parkinson'a yakalanma olasılığının, en düşük seviyedeki bölgelerdeki kişilere kıyasla yüzde 23 daha fazla olduğu ortaya çıktı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.