Hava patlaması nedir ve neden olur?

Hava patlaması, oraj veya sağanaktan kaynaklanan güçlü ve aşağıya doğru olan lokal hava hareketine denmektedir. Serin veya soğuk havanın dışarıya doğru gerçekleşen bu patlaması, yer ve yere yakın seviyelerde güçlü rüzgarla birlikte hasar yaratır.

HAVA PATLAMASI NEDİR? Hava patlaması, oraj veya sağanak gibi hava olaylarından kaynaklanan güçlü ve aşağıya doğru olan lokal hava hareketlerine denir. Bu olay, serin veya soğuk havanın aniden yere doğru patlayarak yer seviyesinde güçlü rüzgarlara neden olmasıyla karakterizedir. Bu rüzgarlar, yere yakın seviyelerde ciddi hasar yaratabilir ve bazen bu hasar, tornado hasarına benzer boyutlara ulaşabilir. Bu tür olaylar, "mikro burst" olarak da bilinir.

KEMER'DE YAŞANAN HAVA PATLAMASI Antalya'nın Kemer ilçesinde meydana gelen fırtına, bazı otellerin plajlarında hasara neden oldu. Fırtına anı, Deniz Caddesi’ndeki bir otelin güvenlik kamerasına yansıdı.

OLAY ANI VE ETKİLERİ Güvenlik kamerası görüntülerinde, aniden bastıran yağış ve fırtınanın etkisiyle denizde dalgaların oluştuğu, otelin iskelesindeki şezlongların denize savrulduğu, ağaçların şiddetli rüzgarla sallandığı ve kopan parçaların havada uçuştuğu görülüyor. Ayrıca, sahilde bulunan tatilcilerin panik içinde otele doğru koştuğu da kaydedildi.

Bu olay, hava patlamasının ne kadar ani ve yıkıcı olabileceğini bir kez daha gözler önüne serdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.