Hayfa'daki Müzede 3,500 Yıllık Kavanozu Çocuk Kazara Parçaladı

İsrail'de 4 yaşındaki bir çocuk, Hayfa'daki Hecht Müzesi'nde 3,500 yıllık bir kavanozu kazara parçaladı. Müzeden yapılan açıklamada, kavanozun Tunç Çağı'na ait nadir bir eser olduğu ve restorasyon için uzman görevlendirildiği belirtildi. Müze, eserleri camsız sergileme geleneğini sürdürecek.

İsrail'de ailesiyle birlikte bir müze ziyareti sırasında 4 yaşındaki bir çocuk, yaklaşık 3,500 yıllık bir kavanozu kazara parçaladı. 

Hayfa'daki Hecht Müzesi, BBC'ye yaptığı açıklamada, kavanozun M.Ö. 2200 ile 1500 yılları arasına ait Tunç Çağı dönemine ait nadir bir eser olduğunu belirtti. Müze, arkeolojik buluntuları "engelsiz" bir şekilde sergilemenin özel bir çekicilik sağladığına inandığını ifade etti.

Çocuğun babası, oğlunun kavanozun içini merak ettiği için onu eline aldığını ve ardından düşürdüğünü söyledi. 

Hecht Müzesi yetkilisi Lihi Laszlo, "Sergilenen eşyalara kasıtlı zarar verme olaylarıyla karşılaşıyoruz ve bu durumlar ciddiyetle ele alınıyor. Ancak burada durum farklıydı. Kavanoz, müzeyi ziyaret eden küçük bir çocuk tarafından kazara hasar gördü. Restorasyon için bir uzman görevlendirildi ve eser kısa süre içinde tekrar sergilenecek" şeklinde konuştu.

Müze yetkilileri, eserlerin mümkün olduğunca bariyerler veya cam duvarlar olmadan sergilendiğini ve bu nadir olayın ardından bu geleneği sürdürmeyi amaçladıklarını belirtti. Ayrıca, arkeolojik kazılarda benzer çanak çömlek parçalarının genellikle kırık veya eksik bulunduğunu, bu nedenle sağlam durumdaki bu kavanozun keşfedildiğinde "etkileyici bir buluntu" olduğunu vurguladılar.

Hecht Müzesi, İsrail'in kuzeyinde yer alan Hayfa Üniversitesi arazisinde bulunmakta ve arkeoloji ile sanat eserlerini sergilemektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.