Hayvan barınaklarındaki olaylar gündemde: Veterinerlerden yerel yönetimlere çağrı!

Gebze, Ümraniye ve Kırklareli’deki hayvan barınaklarında meydana gelen olayların ardından Türk Veteriner Hekimleri Birliği, veterinerlere yönelik saldırılara karşı 81 ilde eş zamanlı basın açıklaması yaptı. Sokak hayvanlarıyla ilgili yerel yönetimlerin sorumluluklarına dikkat çekildi.

Son dönemde Gebze, Ümraniye ve Kırklareli'deki hayvan barınaklarında yaşanan olaylar, sokak hayvanlarının korunması ve refahı konusunda tartışmaları yeniden gündeme getirdi. Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB), bu olaylar çerçevesinde veteriner hekimlere yönelik saldırılara dikkat çekerek yerel yönetimlerin sorumluluklarını hatırlatan bir açıklama yaptı. 81 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen bu basın açıklamalarına birçok veteriner hekim odası katılım gösterdi.

VETERİNERLERE YÖNELİK SALDIRILARA TEPKİ


TVHB Başkanı, veteriner hekimlerin yalnızca tıbbi açıdan gerekli durumlarda ötanazi gerçekleştirdiğini, sağlıklı hayvanların itlafının ise kesinlikle etik dışı olduğunu vurguladı. Barınaklardaki yetersiz altyapı ve personel sıkıntısı nedeniyle hayvanların refahı için çalışan veterinerlerin mobbing ve şiddete maruz kalmasını kınayan TVHB, veterinerlerin haksız yere hedef gösterilmesini eleştirdi.

YASA VE YEREL YÖNETİMLERİN SORUMLULUĞU


TVHB, 7527 sayılı kanunun çıkarılması sürecinde yapılan uyarıların dikkate alınmadığını, bu nedenle sokak hayvanları popülasyonunun kontrol altında tutulamamasının büyük sorunlara yol açtığını ifade etti. Yeni yasanın hayvanların sokağa bırakılmasını önlediği, ancak kapasite sorunu yaşayan belediyelerin kısırlaştırma işlemlerini durdurduğuna dikkat çekildi. Bu durumun sokak hayvanlarının sayısının artmasına yol açacağı belirtildi.

VETERİNER HEKİMLERİN MÜCADELESİ DEVAM EDİYOR


Veteriner hekimler, hayvan sağlığı ve refahı için fedakarca çalışmaya devam ederken, mesleklerine yönelik saldırılar karşısında hukuki mücadele başlatacaklarını duyurdu. TVHB, yasaların daha etkin uygulanması ve yerel yönetimlerin sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.