Hayvan Hakları Kanunu

Hayvan Hakları Kanunu hakkında bilinmesi gerekenler

Şiddetin her türünün canlılar üzerinde fiziksel ve ruhsal olarak yıkıcı etkisi vardır. Bu yüzden insanlara yönelik şiddetin engellenebilmesi için insan hakları kanunu oluşturulmuştur. Ancak şiddete maruz kalan tek canlı insan türü değildir. Gün geçtikçe hayvana karşı şiddet haberleri de çoğalmaktadır. Savunmasız olan ve aslında yardım edilmesi gereken bu canlılara karşı da oluşan hayvan hakları vardır. Ancak Türk Ceza Kanunu kapsamına girmeyen bazı suçlar bulunmaktadır.

 

 Hayvana Şiddet ve İnsana Şiddet

 

 Araştırmalara göre bir insanın hayvana şiddet uygulaması insana gerçekleşecek şiddetin başlangıcıdır. Bu tür şiddetler, davranış bozukluğunun ilk belirtileridir. Dolayısıyla hayvana uygulanan şiddet yalnızca hayvana şiddet olarak görülmemesi gerekmektedir. Yurt dışında bu konuda oldukça hassas davranılmasına rağmen Türkiye'de hala bazı eksiklikler mevcuttur. Halen eksiksiz bir hayvan hakları kanunu yoktur. Hayvana şiddet, para cezasına dönüştürülmemeli ve ertelenememelidir. Hayvanlara asla eşya ya da mal gözü ile bakılmamalıdır.

 

 Mevcut Yasa

 

 Türkiye'de ilk kez 2019'un Şubat ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde, Hayvan Hakları için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmuştur. Bu topluluğun içinde yer alan çoğu kişinin de hayvan sahibi olması dikkat çekmektedir. Bu kişiler hayvanların ihtiyaçları ve konumları doğrultusunda saha çalışmaları yapmaktadırlar. Sonuç olarak hayvan hakları yasası üzerinde çalışılmaktadır.

 

 Hayvanlar hakkında birçok hayvan hakları yasa tasarısı oluşturduklarını belirtmektedirler.

 

 Sorunlar

 

 Tüm tasarılara rağmen hayvanlara gerçekleşen şiddet sonrasında halen farklı kurumlara müracaat edilmektedir. Hayvana tecavüz konusu Kabahat Kanunu kapsamında bırakılmıştır. Ayrıca vatandaşlar tarafından sahip olunan şikayet hakkı, hayvan hakları kanunu kapsamından çıkarılmıştır.

 

 Hayvan Hakları Neden Yasalaşmadı?

 

 Öncelikle bu konu ile ilgilenen yetkililerin hayvan hakları talebindeki maddeleri tamamen içselleştirmeleri gerekmektedir. Sorunun temel kaynaklarından biri budur. Bu sebepten dolayı hayvan hakları yasası gecikmektedir.

 

 Diğer temel sebep ise anlaşmazlıklardır. Sivil Toplum Kuruluşları ve hayvan severler yasalar hakkında anlaşmazlıklara düşmektedirler. Her iki taraf da hayvana şiddete karşıdır. Ancak farklılaşmaların olması süreci yavaşlatmaktadır. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Hayvan Hakları Kanunu Hemen Şimdi
4 Ekim Hayvanları Koruma Günü nedir, hakları nelerdir?
Hayvan hakları raporu meclise önerilmek üzere hazırlandı