Yasa teklifinde, hayvanlar "eşya ya da mal" değil, "can" olarak tanımlanırken, hayvanlara karşı işlenen bazı suçlar için ilk kez hapis cezası öngörülüyor. Hayvan neslini yok edenlere 5 yıldan 10 yıla kadar, hayvanlarla "cinsel ilişkide" bulunanlara da 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor, tehlikeli türlerin edinilmesi ise yasaklanıyor. Muhalefet ise, "Hayvanın rızası mı var?" diye sorarak kanun tasarısındaki "cinsel ilişki" kavramına tepki göstermişti.
AK Parti Grup Başkanvekili geçtiğimiz hafta konuya ilişkin açıklama yapmıştı. Ünal, "Bu düzenlemenin ruhunu, kalbini ve temel fikrini oluşturan bakış açımız şudur: Hayvanlar bir mal, eşya olmaktan çıkarılıp bir canlı statüsüne getirilmekte ve TCK 151'de hayvanlarla ilgili husus mala zarar verme noktasından çıkarılıp cana zarar verme noktasına getirilerek suç kapsamına alınmaktadır" demişti. Sahipli-sahipsiz hayvan kavramının kaldırıldığını belirten Ünal, yunus parkı işletmelerinin de yasaklandığını ifade etti.
BBC'den Ayşe Sayın'ın derlediği habere göre; AK Parti milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan yasa teklifi ile getirilen bazı önemli düzenlemeler şöyle:
- Mevcut düzenlemede "mal, eşya" kapsamında değerlendirilen hayvanlar "canlı" olarak tanımlanıyor ve yaptırımlar da buna göre düzenleniyor. "Süs hayvanı" tanımı yasadan tamamen çıkarılıyor.
- İlgili bakanlık olarak da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yerine Tarım ve Orman Bakanlığı tanımlanıyor. Yasaya, sahipsiz hayvanların tedavi ve parazit mücadelesinin yapılmasını, aşılanması, dijital kimliklendirmeyi içeren "rehabilitasyon" kavramı ekleniyor.
- Kedi ve köpek sahiplerine hayvanlarını dijital kimliklendirme yöntemiyle kayıt altına aldırma yükümlülüğü getiriliyor. Bunun için 22 Aralık 2022'ye kadar süre tanınıyor.