Hazine ve Maliye Bakanlığı, işletmelerin gelirine ilişkin önemli bir karar alarak, hasılat tespitlerinin nasıl yapılacağına dair düzenlemeleri Resmi Gazete’de yayımladı. Bu düzenleme, restoranlar, kuaförler, diş hekimleri ve oto tamircileri gibi birçok sektörü kapsayacak şekilde genişletildi. Beyanı ile hasılatı arasında yüzde 20’lik bir fark bulunan işletmeler, izaha davet edilecek.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No:326) ile birlikte, işletmelerin beyan ettiği geliri ile gerçek hasılatı arasındaki farkın kontrol edilmesi hedefleniyor. Yüzde 20’nin üzerindeki farkların tespit edilmesi durumunda mükellefler, durumu açıklamak üzere çağrılacak.
Ayrıca, tebliğle birlikte hizmet erbabına sağlanan ücret istisnası düzenlemeleri de duyuruldu. Bu kapsamda, hizmet erbabına belirli koşullar altında işveren veya grup şirketlerinin pay senetlerinden bedelsiz ya da indirimli satın alma hakkı verilebilecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen kriterlere göre, teknogirişim şirketleri de hizmet erbabına hisse senedi vererek sağlanan menfaatlerin vergi istisnasından yararlanabilecek.
İSTİSNALARDAN YARARLANMA ŞARTLARI
Hizmet erbabına pay senedi verilmesi için, şirketin "teknogirişim" niteliği taşıması şartı aranıyor. Verilen pay senetlerinin vergi istisnasından yararlanabilmesi için, hizmet erbabının o yılki brüt ücretinin aşılmaması gerekiyor. Pay senetlerinin, iktisap tarihinden itibaren 3 yıl içinde satılması durumunda istisna edilen verginin tamamı geri alınacak. Eğer bu süre 4-6 yıl arasında olursa yüzde 75, 7-10 yıl arasında olursa ise yüzde 25 geri alınacak.
HASILAT TESPİTİNDE YENİ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Yapılan düzenlemeyle birlikte, ticari veya serbest meslek faaliyetleri olan mükelleflerin hasılat tespitine yönelik bir vergi güvenlik müessesi kurulacak. Günlük hasılat tutarlarının tespiti, ilgili ayda yapılan yoklamalarla gerçekleştirilecek. 1 Ocak 2025’ten itibaren yürürlüğe girecek olan bu düzenleme, kurumlar vergisi mükelleflerini de kapsayacak.
Tespit edilen günlük hasılat tutarları, beyan edilen gelir ile karşılaştırılacak ve aradaki fark yüzde 20’yi aşarsa mükellefler izaha davet edilecek. Yoklama yapılacak mükellefler, risk analizleri sonucunda belirlenecek. Bu süreçte sistem kayıtları ve gelir-harcama uyumsuzlukları gibi kriterler göz önünde bulundurulacak.
HANGİ SEKTÖRLER KAPSAMDA?
Yeni düzenleme, restoran işletmecileri, kuaförler, diş hekimleri, güzellik salonları, turizm amaçlı su sporları faaliyeti gerçekleştirenler ve daha birçok sektörde faaliyet gösteren mükellefleri kapsıyor. Tebliğde, hasılat tespitinin nasıl yapılacağına dair detaylı örneklere de yer verildi.