Haziranda kazandıran ve kaybettiren yatırım araçları belirlendi

Haziran ayında yatırım araçlarının gerçek getirilere bakıldığında, mevduat faizi (brüt) tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde %1,62 ile en yüksek getiriyi sağladı. Mevduat sahipleri enflasyona karşı korunmada önemli bir avantaj elde etti.

12 aylık bazda ise en karlı yatırım aracı BIST 100 endeksiydi. BIST 100, senenin ilk yarısında gösterdiği yükselişi haziranda sürdüremedi ve hem Yİ-ÜFE hem de TÜFE ile indirgendiğinde gerçek getiri sağlayamadı.

12 AYLIK BAZDA BIST 100 KAZANDIRDI

Diğer yatırım araçlarına baktığımızda ise DİBS, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %0,87, TÜFE ile indirgendiğinde ise %0,61 oranında gerçek getiri sağlayarak mevduata yakın bir performans gösterdi. Dolar ve Euro ise her iki endekse göre de gerçek getiri sağlayamadı. Külçe altın ise her iki endekse göre de Haziran ayında gerçek getiri sağlayamadı.

Aylık en yüksek gerçek getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde %11,10, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise %13,86 oranlarıyla BIST 100 endeksinde gerçekleşti.

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından Amerikan Doları %10,33, Euro %9,85 ve külçe altın %1,44 oranlarında yatırımcısına gerçek getiri sağlarken; mevduat faizi (brüt) %4,54 ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) %10,05 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde; Amerikan Doları %13,07, Euro %12,58 ve külçe altın %3,95 oranlarında yatırımcısına gerçek getiri sağlarken; mevduat faizi (brüt) %2,17 ve DİBS %7,81oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.