HDP''li Atay''dan Devlet Tiyatroları değerlendirmesi: Tek adamın her konuda karar verme is

HDP Hatay Milletvekili Barış Atay, Devlet Tiyatroları''nın Cumhurbaşkanlığına bağlanmasını değerlendirdi.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Devlet Tiyatroları ve Devlet Opera ve Bale lağvedildi.

Devlet Tiyatrolarının yeni çıkarılan yasayla Saray’a bağlanırken bu adıma tepki gösteren tiyatro oyuncusu HDP Hatay Milletvekili Barış Atay, “Uzun süredir iktidar kültür sanat alanını ele geçirmeye çalışıyor ama bu üretimden azade bir durum değil” dedi.

Çıkarılan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Devlet Tiyatroları (DT) kuruluş yasası olan 5441 sayılı yasanın adı “Devlet Tiyatroları Personeli Hakkında Yasa” ile Devlet Opera ve Bale’nin (DOB) kuruluş yasası olan 1309 sayılı yasanın adı “Devlet Opera ve Balesi Personeli Hakkında Yasa” olarak değiştirildi.

ÖZEL YASALARI LAĞVEDİLDİ SARAYA BAĞLANDI

Kurumun kendisine ait Disiplin Kurulu, repertuvarı ve oyunları belirlemede etkin kurul olan Edebi Kurul ile Yönetim Kurulu, kurumun bakanlıktan ayrı bütçesini sağlayan ilgili maddeleri de lağvedildi. Değişiklikler çerçevesinde artık DT'nin de DOB'un da genel müdürü ve bağlı il müdürlükleri de devre dışı kaldı. DT ve DOB'un pek çok ilde bulunan müdürlüklere bağlı Büyük Tiyatro, Küçük Sahne gibi sahneler ve her iki kurumun taşınmaz mal varlıkları da Cumhurbaşkanlığı'nın himayesine geçti.

Kararname ile ayrıca her iki genel müdürlük Kültür ve Turizm Bakanlığı teşkilat yapısından da kaldırıldı. Bununla birlikte, “Cumhurbaşkanlığı Politika Kurulları” başlığı altında “Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu” oluşturuldu.

‘HER ALANA İLİŞKİN KARAR VERME İSTEĞİ’

Yeni gelişmeleri değerlendiren tiyatro oyuncusu HDP Milletvekili Barış Atay, DT’nin kapatılmadığını, Cumhurbaşkanlığına bağlandığını belirterek, “Tek adamın her konuda karar verme isteği yeni bir şey değil. Daha önce Türkiye Sanat Kurumu (TÜSAK) denilen sanat kurumlarının repertuarlarına, işleyişine kadar karışmak için çıkarmak istedikleri yasa tasarısı bizim tepkilerimizle geri çekilmişti” hatırlatmasında bulundu.

'UZUN ZAMANDIR AKP'NİN KÜLTÜR SANAT ALANINDA İKTİDAR SAĞLAMA ÇABASI VAR'

AKP’nin kültür sanat alanında iktidar kurmaya çalıştığını, ancak bunu başaramayacağını belirten Atay şunları dile getirdi: “Uzun zamandır AKP’nin kültür sanat alanında bir dominasyon iktidar sağlama çabası olduğunu biliyoruz. Ama bu üretimden azade bir şey değil. Dolayısıyla devşirme icracılarla yandaşlık yapan icracılarla bunu yapmaya çalışıyorlardı. Kültür sanat alanını ele geçirememenin verdiği hezeyanla bu kadar sert bir müdahalede bulunması beklenmeyen bir durum değil. Burada yapılması gereken, oyuncuların, dansçı arkadaşların, opera sanatçısı arkadaşların hep birlikte sendikal bir faaliyet yürütüp beraber mücadele etmesidir.” 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Taksim'de 1 Mayıs Gerilimi: Kutlama Talebi ve İzin Reddi Arasındaki Çatışma
İmamoğlu Edanur için açıklama yaptı: "Sorumlular cezasız kalmayacak"
SİBERGÖZ-36 Operasyonları: Bakan Yerlikaya Liderliğinde 23 İlde 109 Şüpheli Yakalandı
Emekli Başvurularına Yüksek Promosyon Fırsatları: 18 Bin TL'ye Kadar Ödeme! İşte O 11 Banka!
Tarihi Taş Köprü Definecilerin Hedefinde: Şemdinli'de Kültürel Mirasa Zarar Verildi