İbrahim Raisi ve beraberindekileri taşıyan helikopter İran'da düştü, enkazda yaşam belirtisinin olmadığı açıklandı.
Daha sonra yapılan açıklamada Laci ve çevresinin öldüğü duyuruldu. İran İslam Cumhuriyeti'nin son cumhurbaşkanı İbrahim Raisi, 2021 yılında göreve başladı.
Rejime sadık olan Sayın Raisi, 2017 başkanlık seçimlerini rakibi Hasan Ruhani'ye kaptırdı.
Raisi helikopter kazası 63 yaşındaki Raisi, dini lider Ali Hamaney'in halefi olarak görülüyor.
Rejime olan sıkı bağlılığıyla tanınan bu din adamı, İran'ın dini açıdan önemli şehirlerinden biri olan Meşhed'de büyüdü. Laci'nin dini eğitime sahip ailesi de muhafazakar..
İran'ın birçok sosyal ve ekonomik değişimden geçtiği bir dönemde büyüyen Raysi Hanım, İslam Devrimi'nde aktif rol oynadı.
1979 devriminden sonra çeşitli yerlerde savcı olarak çalıştı, 1985 yılında başkent Tahran'a savcı yardımcısı olarak atandı.
İran İslam Devrimi'nin lideri Ayetullah Humeyni'nin görüşleri çerçevesinde ülkeyi yönetmek için uzun yıllar rejime sadık bir şekilde mücadele etti.
Üstleri sonraki birkaç yılda nüfuzlarını artırmaya devam etti.
Raisi'nin yargıdaki yükselişi, özellikle Ayetullah Hamaney'in 1989'da İran'ın dini lideri olarak atanmasından sonra hızlandı.
Bay Raisi, 1990'dan 1995'e kadar Tahran başsavcılığına atandı.
2016 yılında ülkenin en büyük yardım kuruluşunun başına atandı ve milyarlarca doların yönetilmesinden sorumlu oldu.
2019 yılında Başsavcı olarak atandı.
İbrahim Raisi, 2021 seçimlerinin ilk turunda cumhurbaşkanı adayı olmaya yetecek kadar oy aldı.
Reishi helikopter kazası Adı "Katil" İran ile Irak arasında sekiz yıl süren savaşın sona ermesinin ardından 1988'de binlerce savaş esirinin infazına karıştığı iddiası Kamuoyuna yanıt vermedi.
Pek çok İranlı ve insan hakları aktivistine göre Raisi'nin 1988'den bu yana siyasi mahkumların öldürülmesindeki rolü konusunda büyük bir soru işareti var.
O dönemde oynadığı rol nedeniyle bazı kişiler Laci'ye "Katil" lakabını taktı.
Martha Amini'nin Talimatları 2022 yılında İran geneline yayılan isyan onun görev süresine damgasını vurdu.
Mahsa Amini, başörtüsü kurallarını ihlal ettiği şüphesiyle başkentin ahlak polisi tarafından tutuklandıktan üç gün sonra 16 Eylül 2022'de Tahran'daki bir hastanede öldü.
Görgü tanıkları, 22 yaşındaki Kürt kadının gözaltında saldırıya uğradığını söyledi ancak yetkililer herhangi bir taciz iddiasını reddetti ve ölüm nedeninin "ani kalp yetmezliği" olduğunu söyledi.
Ülke çapındaki protestolara karşı sert bir tavır alarak kolluk kuvvetlerine protestoları bastırma talimatı verdi.
Birleşmiş Milletler (BM), bu eylemlerle bağlantılı olarak 551 aktivistin güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğünü bildiriyor.
Birçoğu ateşli silahlarla öldürüldü.
Hükümet 75 güvenlik personelinin öldürüldüğünü söyledi.
Protestolarla ilgili olarak 20.000'den fazla kişi tutuklandı ve dokuz erkek aktivist idam edildi.
Sokaklarda gerginlik bir miktar azalsa da tartışmalı başörtüsü yasası tepkilere yol açmaya devam ediyor.
Bölgesel Gerilimler Direktörün görev süresini belirleyen bir diğer gündem maddesi de bölgede artan çatışma potansiyeli ve geniş bir coğrafyada İran'ı etkileyen gerilimlerin artmasıydı.
Nitekim Mart 2023'te İran, bölgedeki Sünni rakibi Suudi Arabistan'la gerilimi gidermeye çalıştı.
Ancak Ekim ayında Hamas'ın İsrail'e saldırmasıyla başlayan ve Gazze'nin İsrail bombalarıyla yerle bir edilmesine kadar devam eden savaş, İran için yeni bir denklem ortaya çıkardı.
Lübnan'daki Hizbullah, Yemen'deki Husiler, Irak ve Suriye'deki çeşitli silahlı gruplar, İran'la yaygın çatışma olasılığını artırıyor.