Hem fiyatları yükselecek hem bulunmayacak! Uzmanlar o aylara şimdiden uyarı yaptı

Konut fiyatlarında gerçek bir düşüş yaşanıyor. Müteahhitler, elde kalan evleri artık maliyetine satarken, kiralık ev arayanlar için önemli bir açıklama yapıldı. Gayrimenkul sektörü uzmanları, Eylül ve Ekim aylarının ev alıcıları için avantajlı bir dönem olabileceğini belirtti.

Son yedi aydır konut fiyatlarındaki artış, enflasyon oranlarının altında kaldı. İnşaat maliyetlerindeki artışlar, mevcut konut fiyatlarını etkileyerek müteahhitlerin kâr marjını azalttı. Bu nedenle müteahhitler, kâr elde etmek yerine maliyetine satış yapmayı tercih ediyor.

Uzmanlar, hem sıfır hem de ikinci el konutlarda fırsatlar olduğunu vurguluyor. Özellikle mevduat faizlerindeki artış, gayrimenkul sahiplerinin yatırımlarını nakde çevirme eğilimini artırdı ve bu da fiyatların düşmesine neden oldu.

Uzmanlara göre, müteahhitlerin kârlarının azalması, şu an konut alımı için iyi bir dönem olduğunu gösteriyor. Yıl sonuna doğru mevduat faizlerinde bir düşüş beklentisi var ve şu anda ikinci el gayrimenkuller ile müteahhitler tarafından tamamlanmış ve taksitle satılan projelerde önemli alım fırsatları mevcut. Bazı sıfır konutlar, inşaat maliyetlerinin altında satılıyor.

Yapı ruhsatı verme sayısında bir artış görülmesine rağmen, inşaat firmaları aktif olarak sahada çalışmıyor ve birçok şirket beklemede. Kat karşılığı ya da daire karşılığı projelere girme konusunda isteksizler.

EYLÜL VE EKİM AYLARINDA KİRALIK EVLER ZOR BULUNACAK

Eylül ve Ekim aylarında kiralık konut bulmanın zorlaşacağı ve bunun kira fiyatlarını artıracağı öngörülüyor. Bu dönemde ev alıp kiraya verenler, iyi bir kira geliri elde edebilir.

İstanbul'da ortalama konut fiyatları metrekare başına yaklaşık 40 bin TL. 100 metrekarelik bir dairenin ortalama fiyatı 4 milyon TL civarında. Sıfır dairelerde metrekare fiyatı 45 bin TL'ye çıkarken, eski yapılarda bu fiyat 30 bin TL’ye kadar düşebiliyor. Kiralık dairelerin ortalama fiyatı ise 25 bin TL.

Ankara'da konut fiyatları metrekare başına yaklaşık 21 bin TL. Sıfır dairelerde bu fiyatlar 27-28 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Ortalama kira bedeli ise 18 bin TL civarında.

İzmir'de satılık konutların metrekare fiyatı 33 bin TL iken, sıfır dairelerde bu rakam 40 bin TL'yi bulabiliyor. Ortalama konut fiyatı 4 milyon TL’nin üzerinde ve kiralık dairelerin ortalama fiyatı 22 bin TL civarında.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.