Kıdem tazminatı, çalışanın aynı işyerine geçirdiği sürelere göre hesaplanarak ödenen en teme haklardan biridir. Özellikle iş akdinin işveren tarafından feshedildiği durumlarda kıdem tazminatı ödemeleri yapılıyor. İşçinin kendi istediği ile işten ayrılması durumunda ise kıdem tazminatı alınamıyor.
İşçilerin hakkını koruyan bir sistem olan kıdem tazminatının alınabilmesi için bazı kriterlere dikkat edilmesi gerekiyor. Hem işten ayrılmak hem de kıdem tazminatı alabilmek için gerekli şartların sağlanması büyük önem taşıyor.
İSTİFA EDENLER KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ?
Çalıştığı işten memnun olmayan ve kıdem tazminatı alma şartlarını sağlayan kişilerin istifa etmelerine rağmen kıdem tazminatı hakkından yararlanması mümkündür. Bunun için bazı istisnai durumlar belirlenmiştir.
Kıdem tazminatı alınabilmesi için sigortalılık süresi ve prim ödeme şartları belirlenmiştir. İşçinin 15 yıl sigortalılık süresine ve 3600 gün prim ödeme şartına sahip olması gerekiyor. İlk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999’dan önce olan işçiler, bu şartları sağlandıklarında istifa ederek kıdem tazminatı talep edebiliyor.
BU TARİHLERE DİKKAT!
8 Eylül 1999’dan önce ilk işe giriş tarihleri belirlenen kişilerin yanı sıra ilk işe giriş tarihleri 8 Eylül 1999 ve 30 Nisan 2008 arasında olanlar, 25 yıllık sigortalılık süresi ve en az 4500 gün prim ödeme şartını sağladıklarında istifa ettiklerinde bu haktan yararlanabiliyor. Öte yandan bu dönemde 7000 iş gününü dolduranlar kıdem tazminatı hakkı elde ediyor.
1 Mayıs 2008’den sonra ilk defa işe başlayanlar ise 25 yıl sigortalılık ve 5400 prim gün koşullarını sağladıklarında istifa etmeleri halinde kıdem tazminatı alabiliyor.
İSTİFA SONRA BEKLEME SÜRESİ NE KADAR?
İstifa eden işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için belirli bir bekleme süresini tamamlamaları gerekiyor. Bu kapsamda sigortalılık süresine ve prim ödeme şartlarına göre bekleme süreleri de değişiklik gösterecektir. Yine 1999 ve 2008 tarihleri önem arz ediyor.