Her evde bulunan o eşya artık çeyrek altın değerinde!

Eski ya da artık kullanılmayan teknolojik cihazlar, içerdikleri değerli metaller nedeniyle yıllar sonra sahiplerine önemli bir gelir kaynağı haline gelebiliyor.

Eski ya da artık kullanılmayan teknolojik cihazlar, içerdikleri değerli metaller nedeniyle yıllar sonra sahiplerine önemli bir gelir kaynağı haline gelebiliyor. Yüksek teknoloji üreten firmalar, yeni ürünlerini pazara sunabilmek için cihazlarının yazılımını birkaç yıl boyunca güncellemelerle destekliyor. Bu durum, birçok evde eski teknolojik cihazların birikmesine neden olurken, özellikle akıllı telefonlar, tabletler, dizüstü bilgisayarlar ve televizyonlarda kullanılan altın ve diğer değerli metaller, cihazların yazılım desteği sona erse bile aynı değerlerini koruyarak yerlerinde kalmaya devam ediyor.

ESKİDİ YA DA BOZULDU DİYEREK SAKIN ÇÖPE ATMAYIN!

Türkiye'de 2023'ün ilk çeyreğine ait resmi verilere göre, mobil ve diğer telefonlar dahil olmak üzere toplamda 88,8 milyon telefon bulunmaktadır, bunun 70,5 milyonu mobil cihazları içermektedir. Kullanım ömrünü tamamlayan teknolojik cihazlarda, aslında oldukça değerli bir servetin yattığı ortaya çıkmıştır.

Resmi verilere göre, Türkiye'de kişi başına yılda ortalama 8 kg elektronik atık üretilmekte ve bu atıkların büyük bir kısmı çöpe gitmektedir. Ancak her atık cihazın içinde değerli bir servet olduğu unutulmamalıdır. Günümüzde, artan enflasyon, döviz kuru ve çip krizi gibi faktörlerle birlikte, elektronik cihazların değeri giderek artmakta ve arızalı cihazların içindeki çipler ve altın gibi değerli parçaların önemi ortaya çıkmaktadır.

ATIK TEKNOLOJİK ALETLERİN TOPLAM DEĞERİ 55 MİLYAR DOLARI AŞIYOR

 

Cep telefonlarından televizyonlara, dizüstü bilgisayarlardan tabletlere kadar günlük yaşamımızda sıkça kullandığımız birçok cihazın içinde bulunan parçaların aslında oldukça değerli olduğu belirtildi. Birleşmiş Milletler Üniversitesi ve Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından yayımlanan rapora göre, Türkiye'de 623 ton elektronik atık bulunmaktadır. Raporda, yalnızca telefonlarda bulunan materyallerin toplam değerinin 55 milyar euro olduğu ifade edilmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.