Türkiye Bilişim Sektörü Derneği (TÜBİDER) Proje Yöneticisi Niyazi Saral, her yıl yaklaşık 10 bin bilişim uzmanı gencin yurt dışına göçtüğünü açıkladı. Niyazi Saral bilişim uzmanı gençlerin neden ülkeyi terk ettiklerini de açıkladı.
Beyin göçünün son yıllarda çok ciddi bir sorun haline geldiğini ve gençlerin yanı sıra yetişmiş iş gücünün de göç etmeye başladığını belirten Saral, dijitalleşme ve dördüncü sanayi devriminin konuşulduğu bir dönemde Türkiye’nin en iyi bilişimcilerini kaybettiğine dikkat çekti. Çoğunlukla Almanya ve Hollanda başta olmak üzere Avrupa ülkeleri ile ABD’ye gidiliyor.
Cumhuriyet'ten Emre Deveci'nin haberine göre Sektörde istihdam 140 bin iken her yıl meslek liselerinden 50 bin, üniversitelerden 40 bin bilişim bölümü öğrencisinin mezun olduğunu aktaran Saral, plansızlığa ve eğitimdeki kalitesizliğe işaret ederek vahim tabloyu şu sözlerle özetledi:“İyi olanlar zaten yurt dışına gidiyor, kalanların çoğu ya işsiz ya da tezgâhtar, iş bulanların da son iki yılda aldığı maaş zammı toplamda sadece yüzde 15.
”Saral’a göre bilişimde göçün nedenleri:
Beyin göçünde birinci neden ücretler. TL'deki değer kaybıyla birlikte gelir farkı bire beş oldu.
Avrupa ve ABD’de yaşam Türkiye’ye göre daha pahalı ama yine de ücret farkı yüksek.Türkiye’de bilişimde istihdam az ve işsizlik yüksek. Ekonomik krizle birlikte işsizlik daha da arttı. İşsizliğin yüksek olması ücretleri de düşürüyor. Son iki yılda tüketici fiyatları (enflasyon) yüzde 33.5 arttı, ancak ücretlerdeki artış yüzde 15’te kaldı.
Türkiye’de büyük ve kurumsal şirketlerde bile işe giriş ve ücret seviyesinde torpil belirleyici. Bu da beyin göçünde etkili.