Sivas Numune Hastanesi'nde görevli Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Uzmanı Dr. Çağrı Coşkun, Uluslararası Çocukluk Çağı Kanseri Günü kapsamında önemli açıklamalarda bulundu.
Çocukluk çağı kanserlerine dikkat çekmek ve hastalara ile ailelerine destek olmak amacıyla her yıl kutlanan Uluslararası Çocukluk Çağı Kanseri Günü hakkında konuşan Dr. Coşkun, dünya genelinde her yıl ortalama 350 bin çocuğun, Türkiye'de ise ortalama 4 bin çocuğun yeni tanı alarak kanser tedavisi gördüğünü belirtti. Çocukluk çağında en sık görülen kanser türünün lösemiler olduğunu ifade eden Dr. Coşkun, beyin tümörleri ve lenfomaların da lösemileri takip ettiğini vurguladı.
Çocukluk çağı kanserlerinin belirtileri hakkında bilgi veren Dr. Coşkun, erken tanının önemini vurgulayarak, ebeveynlerin çocuklarındaki belirtileri iyi gözlemlemesi gerektiğini dile getirdi. İştahsızlık, halsizlik, ani kilo kaybı, cilt altı morarma, kanamalar, sebebi belirlenemeyen ateş, şiddetli bacak ağrıları gibi belirtilerin varlığında sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini söyledi.
Çocukluk çağı kanserlerinin tedavisine ilişkin olarak ise Dr. Coşkun, multidisipliner tedavi yaklaşımlarının gelişmesiyle kemoterapi, radyoterapi, cerrahi müdahalelerin yanı sıra kemik iliği nakli ve hedefe yönelik ilaç tedavilerinin kullanıldığını belirtti. Tedavi sürecinin uzun ve yorucu olduğunu dile getiren Dr. Coşkun, toplumun çocukluk çağı kanserleri hakkında bilgilendirilmesinin, erken tanı ve tedavinin önemini vurguladı.
Dr. Coşkun'un açıklamaları, çocukluk çağı kanserleriyle mücadelede farkındalığın artırılması ve hastalara daha iyi bir yaşam kalitesi sağlanması için önemli bir rehber niteliği taşıyor.