Herkes bu hatayı her gün yapıyor: Alarma sesiyle uyanmak ölümcül olabilir!

Vücudunuz, tanıdığı bir insanın sesi karşısında savunma mekanizması oluştururken, alarm sesini duyduğu anda savunmaya geçer. Peki, alarmla uyanmak sağlıklı mı? Alarma sesiyle uyanmanın zararları nelerdir? İşte, alarma sesiyle uyanmanın sağlığa zararları...

Virginia Üniversitesi'nde hemşirelik doktora öğrencisi Yeonsu Kim, ani bir şekilde uyandırılmanın kan basıncını nasıl etkilediğini incelediği bir araştırma gerçekleştirdi. Kim, 32 katılımcı üzerinde, uyandırma yöntemlerinin kan basıncına etkisini değerlendirmek için akıllı saatler ve parmak kelepçeleri kullandı.

Katılımcılardan, ilk gece doğal bir şekilde uyanmaları istendi ve alarm kullanılmadı. İkinci gece ise katılımcılardan ortalama 5 saat uyuduktan sonra alarm kurmaları istendi. Sonuç olarak, alarm ile uyandırılan katılımcıların, doğal olarak uyananlara göre kan basıncının yüzde 74 daha yüksek olduğu belirlendi.

Yeonsu Kim, Newsweek'e yaptığı açıklamada, alarm ile uyandırılmanın kan basıncını bu kadar önemli ölçüde artırabileceğini görmesinin şaşırtıcı olduğunu ifade etti ve bulguların daha geniş bir popülasyonda doğrulanması gerektiğini vurguladı.

Araştırmaya katılanlardan biri olan makine mühendisliği öğrencisi Daniel Lee, yalnız 5 saat uyuduktan sonra alarmla uyandırılmanın kendisi için "sarsıcı" olduğunu belirtti. Kim'in çalışması, Lee gibi katılımcıları sabahları nasıl uyandırmaları gerektiği konusunda düşünmeye sevk ettiğini ifade etti.

Yüksek kan basıncının kalp krizi ve felç riskini artırabileceği bilinmektedir. Bu durum, yüksek tansiyonun kalp ve kan dolaşımı üzerinde olumsuz etkilere sahip olabileceği anlamına gelir.

Araştırma, uyku ile kan basıncı arasında güçlü bir ilişki olduğunu öne sürse de, daha fazla çalışmanın gerekliliğine işaret etmektedir. Araştırmacılar, uyku alışkanlıklarının kardiyovasküler sağlık üzerindeki etkilerini daha iyi anlamak için bu konunun daha derinlemesine incelenmesi gerektiğini belirtmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri

Fillerin Sosyal İletişiminde Jest ve Ses: Zimbabve'deki Araştırma
Doğu Kesimler İçin Toz Taşınımı Uyarısı: Meteoroloji Açıkladı
Ceviz Ağaçlarının Altında Oturmanın Sakıncaları: Bilimsel Araştırma İle Açıklık Kazandı
Oyuncunun geçen ay gizlice boşandığı ortaya çıktı!
Popstar Bayhan Spotify'da Dünya Viral Listesi'nde zirveye çıktı