Artvin ve Rize sele teslim: HES patladı böyle oldu, doğayla oynamayacaksınız

Rize’nin Fındıklı ilçesi ve Artvin’in Arhavi ilçesi sular altında kaldı. Esnaf duruma tepki gösterdi. Soylu, baraj patladığı iddialarını yalanladı.

Hidroelektrik Santrali (HES) patlayınca, Rize’nin Fındıklı ilçesi ve Artvin’in Arhavi ilçesi sular altında kaldı. Sel felaketi yaşanan bölgede vatandaş HES’lere isyan etti. Artvin’in Arhavi ilçesinde dükkanında mahsur kalan esnaf, o anları görüntüledi ve „HES patladı, böyle oldu. Doğa ile oynamayacaksınız“ diyerek duruma tepki gösterdi. Esnaf, „Para ile sattılar, alın patladı. Burada mahsur kaldık“ diyerek iktidara seslendi.

Öte yandan; İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, baraj patladığı yönündeki iddianın doğru olmadığını ileri sürdü. Artvin'de iki kişinin yaralandığını ifade eden Soylu, can kaybının olmadığını da aktardı.

Soylu'nun açıklama yaptıktan 3 saat sonra Arhavi'de sel bir evi alıp sürükledi.

Eski köprüler ayakta

Artvin-Arhavi Çifteköprü'de son 50 yılda yapılmış iki karayolu köprüsü su altında kaldı. 
Aynı yerde 200 ila 700 yıllık oldukları belirtilen  köprüler ise dimdik ayakta kaldı.
Görüntü: Osman Nuri Özkan
https://twitter.com/osmannuriozkan

Ne oldu?

Bölgede dün geceden bu yana yağışlar etkisini gösteriyor. Yağışların sonucunda Kavak Deresi taştı, mahalle ve sokaklar su altında kaldı.

Birçok yurttaş da su içinde mahsur kalırken, zemin katlarda bulunan evler ile dükkanlar zarar gördü. Yağış hafiflese de tehlike devam ediyor. AFAD ekiplerinin kurtarma çalışmaları sürerken henüz ölüm veya kayıp bilgisi gelmedi.

İslamoğlu facianın fotoğrafını çekti

Çevre programı yapan gazeteci Güven İslamoğlu, HES sevdasının felaketi getireceğini dahaönce de duyurmuştu. İslamoğlu, HES yüzünden meydana gelen faciayı eski ve yeni fotoğraflarla birlikte sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı

2013 Arhavi... HES için dağlar dinamitleniyordu. Gittiğimde felaket yeni başlamıştı. Dere yatakları moloz dolmuş , yamaçlar engelsiz kalmıştı. Ardından binlerce yılda oturan denge hızla bozulmaya başladı. Şimdi bu toprağın denize gidişini izliyoruz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.