Heyecan verici bir gelişme: İkinci yıldız sisteminde ilk kez bir gezegen tespit edildi

Avrupa Güney Rasathanesi'nin çığır açan keşfi sayesinde, Dünya'ya en yakın ikinci yıldız sisteminde ilk kez bir gezegen belirlendi. "Barnard b" olarak adlandırılan bu yeni gezegen, evrenimizdeki yaşam arayışına farklı bir perspektif kazandırıyor.

"Very Large Telescope" (VLT) adı verilen gözlemevinde yapılan çalışmalar sonucunda, bir yılı ortalama 3,15 Dünya gününe eşdeğer olan yeni bir gezegen keşfedildi. Şili'deki bu gözlemevinde gerçekleştirilen 5 yıllık araştırmanın sonucunda "Barnard b" adı verilen bu öte gezegenin yüzey sıcaklığının ortalama 125 santigrat derece olduğu belirlendi.

"Barnard b"nin keşfi, gözlemevinin Yüksek Kesinlikli Dairesel Hız Gezegen Araştırma Aracı (HARPS), Carmenes ve ESPRESSO spektrografları gibi çeşitli araçlarla doğrulandı. Ancak, araştırma verilerinin 2018'de Barnard Yıldızı'na ait olduğu düşünülen bir gezegenin keşfine ilişkin önceki bulguları desteklemediği görüldü.

Araştırma ekibi, "Barnard b"nin yanı sıra bu yıldızın yörüngesinde olabilecek üç farklı öte gezegenin izlerini de tespit etti. Araştırmacılardan Jonay Gonzalez Hernandez, "Barnard b"nin bugüne kadar keşfedilen en düşük kütleli gezegenlerden biri olduğunu ifade etti.

Gonzalez Hernandez, "Barnard b"nin yıldızına oldukça yakın bir konumda bulunduğu için Dünya'daki yaşam koşullarına benzer bir yaşam barındırmadığını vurguladı ve gezegenin yüzeyinde sıvı su bulunabilmesi için çok sıcak olduğunu belirtti. Çalışma, "Astronomy & Astrophysics" dergisinde yayımlandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.